Sağlık

Boğmaca tehdidine karşı hamilelikte aşı dönemi başladı!

Sağlık Bakanlığı, artan boğmaca vakalarına karşı hamilelikte aşı takviminde önemli bir güncellemeye gitti. Mart ayında yürürlüğe giren yeni uygulamayla, tetanos ve difteri aşılarının uygulandığı gebelik dönemine artık boğmaca aşısı da eklendi.

Antalya’da düzenlenen 15’inci Türk-Alman Jinekoloji Kongresi’nde tanıtılan yeni uygulamaya göre, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde, 36’ncı haftaya kadar gebelere boğmaca aşısı yapılacak. Aşı, Türkiye genelindeki aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanacak.

Kadın doğum uzmanı Prof. Dr. Özlem Pata, aşılamanın önemine dikkat çekerek, “Anne aşılandığında sadece kendisi değil, bebeği de doğuma kadar ve doğum sonrası ilk altı ay boyunca korunmuş oluyor. Boğmaca aşısı gebelikte mutlaka yapılmalı” dedi.

Diyarbakır’da 3 bebek boğmacadan kaybedildi

Boğmacanın yeni doğan döneminde ölümcül seyredebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Pata, geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da bir ay içinde üç bebeğin boğmacadan hayatını kaybettiğini hatırlattı. “Boğmaca aşısı çocuklukta yapılmış olsa da bağışıklık yıllar içinde azalıyor. Gebelikte annede yeniden bağışıklık oluşturularak, bu koruma bebeğe de geçiyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Pata, boğmacanın neden olduğu ani solunum durmalarının, kalp durmasına ve ölümlere yol açabileceğini ifade etti. Özellikle bebeklerin ilk altı ayında aşı koruması tam oturmadığı için, bu süreçteki koruma ancak annenin gebelikte aşılanmasıyla sağlanabiliyor.

Aşı karşıtlığına uyarı: “Yanlış bilgiler hayat karartıyor”

Aşı karşıtlığına da değinen Prof. Dr. Pata, “Aşılar hakkında yanlış bilgiler toplumda hızla yayılıyor. Oysa temiz sudan sonra insan sağlığını en çok koruyan uygulama aşılamadır. Boğmaca aşısı güvenlidir, hem anneye hem fetüse hiçbir zararı yoktur” dedi.

Prof. Dr. Ünlü: Üçlü koruma sağlıyor

Kongre Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü de, aşının sadece anneyi değil, anne karnındaki bebeği ve doğum sonrası bebeği de koruduğunu belirterek, “Bu aşılar üçlü koruma sağlıyor. Bazı hekimlerin dahi aşılara karşı önyargılı yaklaştığını görüyoruz. Oysa gebelikte yapılan bu aşıların hiçbir zararı yok, ama koruyuculuğu hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Gebelikte önerilen diğer aşılar: Grip ve Hepatit

Uzmanlar, boğmaca aşısının yanı sıra gebelere grip ve Hepatit B aşılarının da yapılmasını öneriyor. Bağışıklık sistemi zayıflayan gebelerin özellikle sonbahar ve kış aylarında grip enfeksiyonunu çok daha ağır geçirebileceği, hatta hastane yatışlarının artabileceği ifade ediliyor.