1939’dan 1970’lerin sonlarına kadar düşük riskini azaltmak ve anne sütü üretimini durdurmak amacıyla yaklaşık 300 bin kadına verilen DES’in, sanılandan çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor. Araştırma bulgularına göre, DES kullanan kadınlar meme kanserine yakalanma riski açısından açıkça daha yüksek bir grubu oluşturuyor.
Bazı uzmanlar, DES’i Thalidomide skandalına atıfla “gizli Thalidomide” olarak nitelendiriyor. Çünkü DES kaynaklı sağlık sorunlarının sadece ilaç kullanan annelerle sınırlı kalmayıp nesiller boyunca aktarılabildiği ifade ediliyor. ITV tarafından yürütülen araştırma kapsamında, şu ana kadar 100’den fazla kadın, sağlık sorunlarının bu ilaçla bağlantılı olabileceğini bildirdi. Ancak uzmanlara göre gerçek mağdur sayısı binlerle ifade edilebilir.
DES, 1970’lerde ABD gibi ülkelerde yasaklanırken, İngiltere’de bu konuda net bir adım atılmadığı ortaya çıktı. İngiliz hükümeti, 1973 yılında tüm doktorlara DES’in menopoz öncesi kadınlarda kullanılmaması gerektiği yönünde uyarı yapıldığını savunsa da, bu uyarının yazılı bir kaydı henüz bulunabilmiş değil.