Yaz aylarında bu tür vakaların ciddi şekilde arttığını ifade eden Doç. Dr. Ağırman, gençlerin çoğu zaman gösteriş amacıyla yaptığı yüksekten balıklama atlayışların hayati risk taşıdığına dikkat çekti. Ağırman, “Bir anlık dikkatsizlik, bir ömür boyu tekerlekli sandalye anlamına gelebilir. Zemini ya da derinliği bilinmeyen sulara balıklama atlamak, boyun omurlarının kırılmasına ve omurilik yaralanmalarına neden olabilir” dedi.
Görünmeyen tehlike: Kafanın zemine çarpması
Bilinmeyen sığ sularda balıklama atlamanın en büyük riskinin kafanın sert zemine çarpması olduğuna işaret eden Ağırman, “Bu çarpma boyun omurlarında kırığa ve omurilikte kalıcı hasara yol açabilir. Dahası, soluk almayı sağlayan diyafram sinirinin etkilenmesi durumunda hayati tehlike de oluşabilir” diye konuştu.
“Birbirlerine özenip yüksekten atlıyorlar”
Genellikle kalabalık gruplarda birbirlerine özenerek yapılan bu kontrolsüz atlayışların risk faktörünü artırdığını söyleyen Doç. Dr. Ağırman, “Saniyelik bir karar, kişinin hayatını tamamen değiştirebilir. Bu yüzden özellikle gençlerin zemin ve derinlik konusunda emin olmadan balıklama atlamaması şart” ifadelerini kullandı.
Kazadan sonra yapılacak bilinçsiz müdahale felç riskini artırıyor
Olası bir kaza durumunda yanlış müdahalenin de tabloyu ağırlaştırabileceğini belirten Ağırman, “Öncelik hastayı güvenli bir şekilde sudan çıkarmak ve boyun bölgesini kesinlikle oynatmamak olmalı. Mümkünse boyun sabitlenmeli ve hemen acil sağlık ekiplerine haber verilmelidir. Bilinçsiz taşımalar veya yanlış hareketler felç riskini kalıcı hale getirebilir” uyarısında bulundu.