Sağlık

Akdeniz’de trakonya tehlikesi: Zehirli dikenlerine dikkat!

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’de görülen zehirli trakonya balığının sırt ve yan yüzgeçlerindeki dikenlerin tehlikeli olduğunu belirterek, temas halinde ciddi sağlık sorunları yaratabileceği uyarısında bulundu.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’de popülasyonu artan zehirli trakonya balığına karşı uyarılarda bulundu. Gökoğlu, balığın sırt ve yan yüzgeçlerindeki dikenlerin zehirli olduğunu ve özellikle üzerine basıldığında hastanelik edebileceğini söyledi. Küçük tür olan ‘varsam’ cinsinin en tehlikeli tür olduğunu belirten Gökoğlu, balığın kumda gizlenerek avını beklediğini vurguladı.

Gökoğlu, temas durumunda yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “İlk yapılacak şey, temas eden bölgeyi 40-45 dakika boyunca yaklaşık 50 derece sıcaklıktaki suya tutmak. Zehir protein olduğu için sıcak suyla denatüre edilmesi gerekiyor. Balıkçıların ve denize girenlerin dikkatli olması şart; özellikle kumluk plajlarda plaj ayakkabısı kullanarak kısmen korunabilirsiniz.”

Prof. Dr. Gökoğlu, balıkçıların ağlarında sık sık bu türle karşılaştığını ve dikenlerin batması durumunda kollarda çürüme, dokularda ölüm gibi ciddi sorunlar yaşanabileceğini sözlerine ekledi.