ABD’de Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir araştırma, uzun süre oturmanın Alzheimer ve diğer demans türleriyle ilişkilendirilebileceğini gösterdi. Çalışma kapsamında 50 yaş üzerindeki 404 gönüllü, bir hafta boyunca takılan sensörlerle izlendi.
Katılımcıların yüzde 87’si haftalık önerilen en az 150 dakikalık egzersiz süresini karşılasa da, gün içinde uzun süre oturan bireylerde beyin hacminde küçülme ve bilişsel gerileme gözlemlendi. Özellikle hafıza ile ilişkili hipokampus bölgesinde incelme tespit edildi. Bu bölge, Alzheimer hastalığında ilk etkilenen alanlardan biri olarak biliniyor.
Nörolog Dr. Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak yalnızca egzersiz yapmakla ilgili değil. Günlük oturma süresini azaltmak da oldukça önemli” dedi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Angela Jefferson ise genetik yatkınlığı olan bireylerde oturmaya sık sık ara verilmesinin beyin sağlığı açısından kritik olduğunu vurguladı.
Araştırmacılar, oturma süresi ile beyin sağlığı arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurulmamakla birlikte, hareketsiz yaşam tarzının yaşlanma sürecini beyinde hızlandırdığını belirtti. Uzmanlar, masa başında çalışanlar veya hareketsiz yaşayan bireylerin, gün içinde oturma sürelerini azaltacak alışkanlıklar geliştirmelerini öneriyor.