İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Suzer, İzmir Körfezi’nde 2024 Aralık ve 2025 Mart aylarında alınan deniz suyu örneklerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Suzer, mart ayı verilerinde amonyak seviyelerinin normale döndüğünü ve çözünmüş oksijenin litre başına 6 miligram düzeyine ulaştığını söyledi.
Suzer, geçen yıl yaz aylarında aşırı sıcaklık, düşük rüzgar etkisi ve körfezin sığ yapısı nedeniyle oksijen seviyesinin kritik düzeyin altına indiğini, yüksek amonyak değerlerinin ölçüldüğünü ve bu durumun balık ölümlerine yol açtığını hatırlattı. Mart ayında yapılan ölçümlerin ise kısmi bir iyileşmeye işaret ettiğini belirtti.
Plankton patlamaları uyarısı
Bahar aylarında artan besin elementleri nedeniyle plankton patlamalarının yeniden yaşanabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Suzer, yaz aylarında sıcaklıkların yeniden artması halinde benzer risklerin gündeme gelebileceğini ifade etti. Suzer, “2025 yazının da sıcak geçmesi muhtemel. Bu da plankton çoğalmasını tetikleyebilir” dedi.
Ayrıca Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. Faz ünitesinin devreye alınmasının olumlu etkilerinin birkaç yıl içinde görülebileceğini belirten Suzer, “2000’li yıllarda benzer projelerden sonra birkaç yıl içinde ciddi iyileşmeler yaşanmıştı. Ancak arıtma kadar önemli olan diğer faktörler de denetim, kaçakların önlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesidir” diye konuştu.
Ekosistem hâlâ kırılgan
Körfezdeki su hareketlerinin yavaş olmasının da ekolojik dengeyi etkilediğini vurgulayan Suzer, “Geçen yıl sık sık görülen plankton patlamaları oksijen tüketimine neden oldu. Amonyak şu anda düşük seviyelerde, bu olumlu bir gelişme. Ancak körfezin yapısı nedeniyle her an değişiklik yaşanabilir” uyarısında bulundu.