Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekiplerinin havalimanında yaptığı son denetimde, İspanya’dan getirilen 24,2 kilogram mısır tohumunda GDO tespit edilerek tohumlar iade edildi.
Tarım uzmanlarına göre Türkiye’nin yaş meyve-sebze üretiminde kritik bir paya sahip olan Antalya, “gıda savaşlarında” hedef bölge haline gelmiş durumda. Yıllık 5,2 milyon ton sebze-meyve üretiminin 3,6 milyon tonu seralarda yapılan Antalya, Türkiye’nin toplam yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 31’ini karşılıyor.
Virüslü tohumlarla tarımsal üretime darbe riski
Gıda Mühendisliği uzmanları, Antalya üzerinden ülkeye sokulmak istenen hastalıklı veya genetiği değiştirilmiş tohumların tespit edilememesi halinde, seralarda büyük tahribat yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nevzat Atık, “Bu tohumlar tarlalara ulaşsaydı, ciddi verim kayıpları yaşanabilirdi. Tarım sadece ekonomik değil, stratejik bir güvenlik meselesidir” dedi.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Ekşi ise, “Virüslü tohumların toprağa karışması, verimli alanlarımızın uzun vadede geri dönüşsüz zarar görmesi demek. Bu nedenle biyogüvenlik uygulamalarımızı daha da sıkılaştırmalıyız” uyarısında bulundu.
5 ülkeden 2,1 ton riskli tohum
Gıda Bülteni Yayın Koordinatörü Araştırmacı Yazar Gürkan Akgüneş’in verdiği bilgilere göre, bu yılın ilk 6 ayında sadece Antalya Havalimanı’nda 5 farklı ülke menşeili toplam 2,1 ton riskli tohum girişimi engellendi. “Antalya, yoğun ihracat ve ithalat trafiği nedeniyle yabancı tohum firmalarının da radarına giriyor” diyen Akgüneş, yerli tohum üretiminin artmasına rağmen, tarımsal güvenliğin sürekli tehdit altında olduğuna işaret etti.
GDO’lu yiyecekler sofraya kadar uzanıyor
Uzmanlar, GDO’lu ve hastalıklı tohumların sadece üreticiyi değil, sofraya kadar tüm halkı etkilediğine dikkat çekiyor. Türkiye’de 2010’dan beri yürürlükte olan Biyogüvenlik Kanunu, GDO’lu gıda ürünlerinin insan tüketimine sunulmasını kesin şekilde yasaklıyor. Özellikle bebek mamaları, ek gıdalar ve çocuk besinlerinde GDO kullanımı kanunen mümkün değil.
85 milyonun meselesi
Uzmanlar, Türkiye’nin biyogüvenlik tedbirlerini artırması ve çiftçilerin de bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “GDO’lu ya da virüslü tohum, sadece tarlada kalmaz; sofraya kadar uzanır. Bu yalnızca çiftçinin değil, 85 milyonun meselesidir” dedi.