Fotoyaşlanma olarak adlandırılan ve güneşten gelen ultraviyole ışınlarının ciltte leke, kırışıklık ve elastikiyet kaybına neden olduğu sürecin özellikle yaz aylarında hız kazandığına dikkat çekildi.

Güneşten korunmanın yolları

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, güneş ışınlarının ciltte birikici hasar oluşturduğunu belirterek en etkili korunma yönteminin şapka, gözlük ve uzun kollu kıyafetler giymek olduğunu söyledi. Kutlubay, "Özellikle 10.00 ila 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmeli. Zorunlu durumlarda ise en az 15 faktörlü güneş kremi kullanılmalı" diye konuştu.

Prof. Dr. Kutlubay, açık tenli, renkli gözlü, çilli ve ailesinde deri kanseri öyküsü bulunan kişilerin risk grubunda yer aldığını vurgulayarak, "Bu kişiler mutlaka daha hassas önlemler almalı. Bebek ve çocukların korunması ise hayati önem taşıyor. Çünkü bir kişinin hayat boyu maruz kalacağı güneş ışınlarının yüzde 80’i 18-20 yaşına kadar alınıyor" dedi.

Türkiye genelinde bir haftada 576 orman yangını!
Türkiye genelinde bir haftada 576 orman yangını!
İçeriği Görüntüle

Ciltte lekeler kalıcı hale gelebilir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Başaran ise güneş ışınlarının kısa ve uzun vadede ciltte kuruluk, kızarıklık, lekelenme, damar genişlemeleri ve ton eşitsizliklerine yol açtığını ifade etti. Başaran, "Güneşe bağlı fotoyaşlanmanın belirtileri yüz, boyun ve ellerde daha sık görülür. Düzenli koruyucu kullanılmazsa bu lekeler kalıcı hale gelir" uyarısında bulundu. Başaran, mevsim fark etmeksizin her gün güneş koruyucu kullanılması gerektiğini de hatırlattı.

Sıcak çarpmalarına karşı su tüketimi önemli

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Abdussamet Çelebi de sıcak çarpması ve güneş yanıkları riskine dikkat çekti. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini belirten Çelebi, "Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler risk altında. Günlük en az 2 litre su tüketilmeli, aşırı terlemeye bağlı mineral kaybına karşı sıvı alımı artırılmalı" dedi.

Güneşe bilinçli çıkın

Uzmanlar, güneşin vücut için D vitamini kaynağı olduğuna ancak aşırı maruziyetin geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceğine dikkat çekti. Çelebi, "Güneşin zararlı etkileri çocukluk çağından itibaren bilinçlenerek önlenebilir. Yaz aylarında sadece cilt sağlığı değil, sıvı dengesi ve gıda hijyeni de göz ardı edilmemeli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi