Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Güray Doğan, Antalya’da son yıllarda art arda yaşanan fırtına, hortum, orman yangınları ve sellerin iklim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. “Kökünden sökülmüş ağaçlar, su dolu yollar, don vurmuş portakallar, savrulan konteynerler ve sular altında kalmış seralar gördük. Bunların hepsi bize iklim krizini açıkça gösteriyor,” diyen Doğan, yaşanan felaketlerin insan kaynaklı iklim değişiminin sonuçları olduğunu ifade etti.
İklim değişikliğinin su kaynakları, tarım ve enerji sistemleri gibi temel yaşam altyapılarına doğrudan etkisi olduğunu belirten Doğan, küresel karbondioksit salınımlarının da artış gösterdiğine dikkat çekti. 2023’te dünya sıcaklık ortalamasının 1,21 derece yükseldiğini, Türkiye'de ise bu artışın 1,8 dereceye ulaştığını söyleyen Doğan, “Bu da Türkiye’nin küresel ortalamanın yüzde 50 üzerinde bir sıcaklık artışı yaşadığını gösteriyor” dedi.
Tarımda ciddi kayıplar yaşanacak
Antalya özelinde deniz seviyesindeki yükselmeye de dikkat çeken Doğan, son 10 yılda deniz seviyesinin 7,5 santimetre arttığını kaydetti. Yapılan projeksiyonlara göre bu artışın devam edeceğini ve özellikle doğu kesimlerde sahil tarımını tehdit edeceğini belirtti. Doğan, “Tuzlanma artacak, deniz suyunun yer altı tatlı su kaynaklarına karışmasıyla tarımda ciddi kayıplar yaşanacak” uyarısında bulundu.
Deniz seviyesindeki yıllık artışın küçük gibi görünse de uzun vadede ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Doğan, “Yıllık ortalama artış 0,74 milimetre civarında. Ancak bu kümülatif olarak 10 yılda 7,5 santimetreye ulaşıyor. Bu, göz ardı edilemeyecek bir büyüme” dedi.
Denizlerin küresel ısınmaya yaklaşık 100 yıl sonra tepki verdiğini belirten Doğan, “1850’den itibaren yaşanan küresel ısınmanın etkilerini şimdi görüyoruz. Bu, buzulların erimesi ve deniz akıntılarındaki değişimle birlikte artarak sürecek. Önümüzdeki yıllarda deniz suyu seviyesindeki yükselmenin devam edeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.