Sağlık

DSÖ Salgın Anlaşması resmen kabul edildi: Küresel sağlıkta tarihi dönüm noktası

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel salgınlara karşı hazırlık ve müdahaleyi güçlendirmeyi hedefleyen "DSÖ Salgın Anlaşması"nı resmen kabul etti. Üç yıldan uzun süredir yürütülen müzakerelerin ardından Dünya Sağlık Asamblesi'nin (DSA) 78’inci oturumunda alınan karar, sağlık alanında tarihi bir adım olarak kayıtlara geçti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "DSÖ Salgın Anlaşması, DSA tarafından resmen kabul edildi. DSÖ'ye üye devletlere, halklarını ve dünyayı daha güvenli kılma yönündeki taahhütlerinden dolayı en içten tebriklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, kararın üye ülkeler tarafından alkışlarla karşılandığını belirterek, bunun küresel sağlık için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Salgınlara karşı küresel ortak zemin

124 ülkenin lehte, 11 ülkenin çekimser oy kullandığı oylama öncesinde anlaşma, DSA’nın A Komitesi’nde kabul edilmişti. Nihai karar ise bugün Cenevre’de gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda alınarak resmiyet kazandı. Anlaşma, DSÖ Anayasası'nın 19. maddesi uyarınca onaylandı.

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın Kovid-19 salgını sırasında gözlemlenen eşitsizlikleri ve hazırlıksızlığı ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtildi. Açıklamada, “Bu dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, üç yıldan uzun süren bir uluslararası uzlaşma sürecinin ürünüdür” denildi.

2021’den bu yana süren müzakere süreci

Salgın Anlaşması'nın temelleri, 2021 yılında hükümetler arası bir müzakere kurulunun oluşturulmasıyla atılmıştı. O tarihten itibaren 194 DSÖ üyesi ülke, gelecekteki salgın tehditlerine karşı küresel düzeyde ortak bir yanıt mekanizması oluşturmak amacıyla çalışmalar yürüttü. 16 Nisan 2025 tarihinde metin üzerinde mutabakata varan üye ülkeler, anlaşmanın onaylanmasıyla birlikte uluslararası sağlık sistemini güçlendirme yönünde önemli bir taahhütte bulunmuş oldu.