Hipertansiyon, dünya genelinde en yaygın sağlık sorunlarından biri olmasına rağmen, genellikle yaşlılık hastalığı olarak biliniyor. Ancak Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, genç yaşlarda da hipertansiyonun sık görüldüğünü ifade ederek, “40 yaşın altında görülen hipertansiyona genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyon denir. Bu yaş grubunda hipertansiyon görülme oranı yaklaşık yüzde 9 ile yüzde 22 arasında değişiyor” dedi.

Risk faktörleri ve altta yatan nedenler

Dr. Yıldırım, gençlerde hipertansiyona yol açan risk faktörleri arasında artan obezite ve uyku apne sendromunun ön planda olduğunu söyledi. Ayrıca, bu yaş grubundaki hastaların yaklaşık yüzde 10’unda altta yatan hastalıklara bağlı hipertansiyonun görülebileceğini belirterek, “Primer hiperaldosteronizm, renovasküler hastalıklar, tiroit bozuklukları ve feokromositoma gibi nedenler mutlaka araştırılmalıdır” diye konuştu.

Tedavi yalnızca ilaçla sınırlı değil

Tedavi süreci hakkında da bilgiler veren Dr. Yıldırım, “Gençlerdeki hipertansiyon tedavisi yaşlılarla benzerdir ancak sadece ilaçla sınırlı kalmamalıdır. Yaşam tarzı değişikliği, diyet ve egzersiz tedavinin temelini oluşturur. Tuz tüketiminin azaltılması, sigara ve alkol kullanımının bırakılması, kilo verilmesi şarttır. Haftada en az 150 dakika aerobik egzersiz yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, altta yatan hastalıkların varlığında bu duruma yönelik girişimlerin planlanması gerektiğini vurguladı.

Mikroplastikleri kandan atmanın yeni yolu: Filtrasyon!
Mikroplastikleri kandan atmanın yeni yolu: Filtrasyon!
İçeriği Görüntüle

Hipertansiyon tanısı nasıl konur?

Hipertansiyon tanısı konması için dikkat edilmesi gereken değerlere de değinen Yıldırım, “Evde kan basıncı ölçümlerinde ortalama 135/85 mmHg’nin, 24 saat ambulatuvar tansiyon takibinde (ABPM) ortalama 130/80 mmHg’nin üzerinde olması hipertansiyon tanısı için kriterdir. Hedef kan basıncı ise 130/80 mmHg’nin altında tutulmalıdır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi