İklim değişikliğiyle birlikte kenelerin yaşam alanları genişledi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Sevinç, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı riskine karşı uyarılarda bulundu.

Kene vakalarına karşı hayati önlem: Geceyi açıkta geçirmeyin
Kene vakalarına karşı hayati önlem: Geceyi açıkta geçirmeyin
İçeriği Görüntüle

Türkiye genelinde bu yıl özellikle Kelkit Vadisi’nde (Tokat, Sivas, Kayseri, Giresun) KKKA kaynaklı ölümler yaşandığını belirten Prof. Dr. Sevinç, “İstanbul’da 7 bin kişi kene vakası şikâyetiyle hastaneye başvurmuş. İzmir ve İstanbul gibi yerlerde bu kadar yoğun kene görülmesi normal değil. Bu artışın temel sebebi iklim değişikliği” dedi.

“KKKA ciddiye alınmalı”

Hastalığın ölüm oranının yüzde 4-5 seviyelerinde olduğunu belirten Sevinç, “Dünya genelinde yıllık 15 bin vaka görülüyor. 500-600 kişi hayatını kaybediyor. Buna rağmen KKKA hâlâ gerektiği kadar ciddiye alınmıyor” ifadelerini kullandı.

Doğa sporcuları ve mezbaha çalışanlarına uyarı

Doğada zaman geçirenler ve mezbaha çalışanlarının yüksek risk altında olduğunu vurgulayan Sevinç, özellikle doğa sporcularına şu önerilerde bulundu:

  • Açık renkli giysiler giyin

  • Pantolon paçalarını çorap ya da ayakkabı içine sokun

  • Vücutta açık alan bırakmayın

  • Kene vücuda zıplamaz, aşağıdan yukarı yürüyerek ilerler

  • Kulak arkası ve ense gibi bölgeler sık kontrol edilmeli

“Elle ezmeyin, kolonya dökmeyin”

Kene ısırması sonrası ilk müdahalenin önemine değinen Sevinç, “Elle ezmeyin, üzerine kolonya dökmeyin. Cımbızla düz şekilde çekin ya da en yakın sağlık kuruluşuna gidin. 10 gün içinde hastalık gelişebilir” dedi.

Lyme hastalığı da unutulmamalı

Kenenin sadece KKKA değil, Lyme hastalığı gibi başka enfeksiyonlara da neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Sevinç, “Lyme hastalığı özellikle çocuklarda menenjit ya da MS hastalığı ile karıştırılabiliyor. Bu nedenle tanısı ve takibi çok önemli. Her yıl yaklaşık 80-90 kişi Lyme hastalığından hayatını kaybediyor” uyarısında bulundu.

Kaynak: DHA