Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, son dönemde sosyal medyada sıkça paylaşılan “kalp krizi anında öksürmenin hayat kurtardığı” yönündeki içeriklerin gerçek dışı ve tehlikeli olduğunu söyledi. Bu tür paylaşımların şehir efsanesi olduğunu vurgulayan Çağlıyan, “Öksürmek kalp damarınızı açmaz, aksine ritim bozukluğunu tetikleyebilir” dedi.
‘Amerikan Kalp Birliği de uyarıyor’
Kalp krizinin, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen ölüm sebeplerinden biri olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Çağlıyan, Amerikan Kalp Birliği’nin de kalp krizi sırasında öksürmenin etkili olmadığını net şekilde ifade ettiğini belirtti. Sosyal medyada yaygınlaşan bu bilginin halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğuna dikkat çekti.
En güvenli yol: Ambulansla hastaneye ulaşmak
Kalp krizinin en yaygın belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söyleyen Çağlıyan, ağrının baskı, yanma veya sıkışma şeklinde hissedilebileceğini ifade etti. Ani başlayan nefes darlığı, çarpıntı ve bayılmanın da önemli sinyaller olduğunu belirten uzman isim, bu gibi belirtiler yaşandığında yapılması gereken en güvenli hamlenin ambulans çağırmak olduğunu vurguladı:
“Ambulansla hastaneye ulaşmak, kişinin hem kendi hem de başkalarının hayatını riske atmaması açısından hayati öneme sahiptir.”
‘Manipülasyonlara itibar etmeyin’
Kamuoyunda yanlış yönlendirmelere neden olan söylemlere karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Çağlıyan, şu ifadeleri kullandı:
“Öksürerek kalp krizini atlatmak mümkün değildir. Anjiyo sırasında tansiyonu düşen hastaya doktor kontrolünde kısa süreli öksürtme yapılabilir, ancak bu farklı bir durumdur. Kalp krizi geçiren kişinin, bilimsel doğruluğu olmayan yöntemlere değil, tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır.”
‘Şehir efsanesi, hayat karartabilir’
Çağlıyan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bu tür şehir efsaneleri, insanları yanıltarak vakit kaybettiriyor. Öksürmekle kalp damarlarınız açılmaz. Aksine, hayati risk artar. Bu nedenle sosyal medyada karşılaştığınız sağlık içeriklerinin mutlaka bilimsel kaynağını sorgulayın.”