Yapılan tetkiklerde, hastada oldukça nadir görülen 4 yaprakçıklı aort kapağı tespit edildi. Uslu, Türkiye’de ilk kez bu yapıda olup da TAVI (Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu) yöntemiyle ameliyat edilen hasta oldu.
Şikayetle başladı, literatüre girecek başarıyla sonuçlandı
Nefes darlığı ve bayılma şikayetleriyle 21 Nisan’da Merzifon Devlet Hastanesi’ne başvuran Muzaffer Uslu, yapılan tetkikler sonrası Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ öncülüğünde gerçekleştirilen detaylı analizlerde, Uslu’nun aort kapağının klasik üç yerine dört yaprakçıklı olduğu ortaya çıktı.
Doç. Dr. Yenerçağ, "Bu yapı son derece nadir görülüyor. Türkiye'de bildirilen bir vaka yoktu. Uluslararası literatürde de bu yaşta ve bu yapıda TAVI uygulanmış yalnızca 17 hasta var. Biz de vakayı inceleyip bu nadir operasyona karar verdik" dedi.
Genel anestezi verilmeden yapıldı, başarıyla tamamlandı
29 Nisan’da gerçekleştirilen ameliyatta, hastanın kalp kapağı sağ kasıktan girilerek, genel anestezi verilmeden değiştirildi. Ameliyatta Doç. Dr. Serkan Sivri, Dr. Berkant Öztürk, Dr. Enes Kaya ve Uzm. Dr. Aynur Kaynar’dan oluşan multidisipliner bir ekip görev aldı. Yaklaşık 50 dakika süren operasyonun ardından hasta bir gün yoğun bakımda, ardından da serviste gözlem altına alındı.
Yenerçağ: “Bu vakayı literatüre kazandıracağız”
Doç. Dr. Yenerçağ, hem vaka yapısının hem de uygulanan yöntemin Türkiye’de bir ilk olmasının önemine dikkat çekerek, “Bu işlemle hem hastamızı sağlığına kavuşturduk hem de bilimsel literatüre katkı sunacak önemli bir deneyim kazandık. Süreci akademik bir çalışmayla dünyayla paylaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Hasta Uslu: “İkinci hayatıma başladım”
Operasyonun ardından sağlık durumu iyi olan Muzaffer Uslu ise, “Doktorlarıma minnettarım. Büyük bir şikayetle geldim ama şimdi çok iyiyim. Resmen ikinci hayatıma başladım” ifadelerini kullandı.