Yabancı para mevduatlara yönelik zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artıran Banka, aynı zamanda TL mevduatların artırılması yönünde yeni hedefler belirledi. Yapılan düzenlemelerle, bankacılık sisteminde TL’yi teşvik eden sıkılaştırıcı adımlar dikkat çekti.
Döviz hesaplarına 200 baz puanlık karşılık artışı
TCMB’den yapılan açıklamada, yabancı para cinsi mevduatların tüm vadelerinde zorunlu karşılık oranlarının 200 baz puan artırıldığı belirtildi. Bu adım, dövize yönelimin frenlenmesi ve bankaların TL kaynaklara yönlendirilmesi amacı taşıyor. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerle yapılan 1 yıla kadar vadeli döviz cinsi repo işlemlerinde de zorunlu karşılık oranı 400 baz puan yükseltildi. Bu işlemlerde hesaplama yönteminde de değişikliğe gidildi.
TL mevduatı artırmayan bankalara hedefli baskı
Bankaların TL mevduat oranlarını artırmaları için baskı unsuru niteliğinde bir düzenleme de yapıldı. Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında kalan bankalar için, bu oranı her ay en az 0,3 puan artırma hedefi getirildi. Bu hedefin tutturulamaması durumunda bankalar ilave yükümlülüklerle karşı karşıya kalabilecek.
TL zorunlu karşılıklarda faiz oranı yükseldi
TL mevduatlara ilişkin zorunlu karşılıkların getiri oranında da değişiklik yapıldı. Bu oran, Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı. Bu sayede bankaların TL cinsinden zorunlu karşılıklara daha fazla ilgi göstermesi bekleniyor.
İhracat dövizinde satış oranı yüzde 35 oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile uyumlu şekilde yürütülen bir diğer düzenlemeyle, ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na satışında asgari oran yüzde 35 olarak belirlendi. Yeni oran, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar geçerli olacak. Bu adımın, ihracattan elde edilen dövizin yurt içinde kalmasını sağlamaya yönelik olduğu değerlendiriliyor.
Dövizden TL’ye dönüşe teşvik: Destek oranı yüzde 3
Firmaların döviz gelirlerinin TL’ye dönüşümünü desteklemek amacıyla uygulanan teşvik mekanizmasında da değişikliğe gidildi. Döviz dönüşüm desteği oranı 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e çıkarıldı. Böylece şirketlerin dövizlerini TL’ye çevirmeleri durumunda alacakları destek miktarı artmış olacak.
TL’ye geçişte kararlılık vurgusu
TCMB’nin açıkladığı bu adımlar, son dönemde artan döviz talebine karşı finansal istikrarın korunması ve TL’yi destekleyici yönde atılmış kararlı adımlar olarak yorumlandı. Yetkililer, sadeleşme ve TL’ye geçiş sürecinin devam edeceğini belirtirken, fiyat istikrarı hedefinin öncelikli gündem olmaya devam ettiğini vurguluyor.