Bakanlıktan yapılan açıklamada, vatandaşların ekonomik refahını korumak ve iç piyasadaki istikrarı sürdürmek amacıyla iç ticaret birimlerinin, yılın ilk altı ayında aralıksız denetim gerçekleştirdiği belirtildi.
Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadeleye sıkı takip
Özellikle fahiş fiyat artışları ve stokçulukla mücadeleye dikkat çekilen açıklamada, İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün bu kapsamda 37 bin 115 gerçek ve tüzel kişiyi denetlediği bildirildi. Bu denetimlerde 405 gerçek ve tüzel kişiye toplam 254,6 milyon lira, ödeme sürelerine aykırılıklar ve haksız ticari uygulamalardan dolayı ise 6 kişiye 232,2 milyon lira idari para cezası kesildi.
Ayrıca otomotiv sektöründe 140 kişi ve firmaya 80,1 milyon lira, emlak sektöründe 226 firmaya 43,3 milyon lira, kuyum sektöründe ise 83 gerçek ve tüzel kişiye 16,7 milyon lira para cezası uygulandı.
Ürün güvenliği ihlallerine 24,2 milyon lira ceza
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, tüketicilerin günlük hayatta en sık karşılaştığı sözleşmeler, reklamlar ve ürün güvenliği konularında 1.089 gerçek ve tüzel kişiye toplam 289 milyon lira ceza kesildi.
Bu kapsamda; sözleşmelere aykırılık nedeniyle 123,7 milyon lira, Reklam Kurulu denetimlerinde 141,1 milyon lira ve ürün güvenliği denetimlerinde ise 24,2 milyon lira para cezası tahakkuk ettirildi.
Öne çıkan sektörler arasında mesafeli satış sözleşmelerine aykırı hareket eden 66 firmaya 57 milyon lira, satış sonrası hizmet ve garanti uygulamalarında aykırılık tespit edilen 7 firmaya 20,4 milyon lira, ön ödemeli konut satış sözleşmelerine uymayan 12 firmaya ise 21,2 milyon lira ceza uygulandı.
İstanbul yine ilk sırada
Açıklamada, 81 ildeki Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla yapılan denetimlerin detaylarına da yer verildi. Buna göre, sadece İstanbul’da yılın ilk yarısında 35 bin 859 firma denetlenirken, 5 milyon 432 bin 844 ürün incelendi ve toplamda 429,4 milyon lira idari para cezası kesilerek şehir en fazla ceza uygulanan il oldu.
Rekabet Kurumu’ndan 5,8 milyar liralık ceza
Rekabet Kurumu da piyasa düzenini bozan 129 firmaya toplam 5,8 milyar lira idari para cezası uygulayarak rekabetin korunmasına yönelik kararlı duruşunu sürdürdü. Gıda endüstrisi, 3 milyar liralık ceza ile en çok yaptırım uygulanan sektörlerin başında geldi.
“Enflasyonla mücadele tavizsiz sürecek”
Ticaret Bakanlığı, enflasyonla mücadele, haksız fiyat artışları ve stokçuluğun önlenmesi konularında denetimlerin tavizsiz şekilde devam edeceğini vurgulayarak, “Tüketicilerimizin menfaatlerini korumak ve iç piyasa dengesini sağlamak öncelikli hedefimizdir” mesajını verdi.