Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, “marjinal” olarak adlandırılan ileri yaş grubu organların nakil sürecinde kullanılabilmesi için perfüzyon cihazlarının uygulanmasına hazırlanıyor. AÜ Tıp Fakültesi organ nakli sorumlu cerrahı Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, merkezin 1982’den bu yana böbrek nakilleriyle başladığını ve 1997’den itibaren canlı ile kadavra vericilerden karaciğer nakillerini başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Demiryılmaz, “Bugüne kadar 846 karaciğer nakli yapıldı, bu yılın ilk yarısında ise 20 karaciğer nakli gerçekleşti. Merkezimiz, karaciğer, böbrek ve diğer organ nakilleri ile kompozit doku nakillerinde önemli tecrübeye sahip” dedi.

Kadavra organ bağışları azalırken, organlar yaşlanıyor

‘Terliyken soğuk su içme’ söylemi şehir efsanesi
‘Terliyken soğuk su içme’ söylemi şehir efsanesi
İçeriği Görüntüle

Türkiye’de kadavra organ bağışının azaldığını ve bağışlanan organların ileri yaş grubunda olduğunu dile getiren Demiryılmaz, “İleri yaş organların kullanımında sınırlar zorlanıyor. Bu nedenle perfüzyon cihazları projesini hayata geçiriyoruz. Avrupa ve gelişmiş ülkelerde kullanılan bu teknolojiyle marjinal organların kullanılabilirliği artacak” diye konuştu.

Perfüzyon cihazlarıyla marjinal organların şansı artıyor

Perfüzyon cihazlarının, organı hastaya nakletmeden önce çalışıp çalışmadığını değerlendirmeye imkan sağlayacağını ve böylece hastanın uzun yatış sürelerinin azalacağını vurgulayan Demiryılmaz, “Bu cihazlar karaciğer nakillerinde büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

AÜ Tıp Fakültesi organ nakli sorumlu cerrahı Prof. Dr. Abdullah Kısaoğlu ise, üniversitede 1982’den beri 6 binden fazla böbrek nakli yapıldığını söyledi. Kısaoğlu, “Türkiye’de organ bağışı oranı Avrupa ve Amerika’ya göre düşük. Bu durum bekleme listelerindeki hastaların nakil şansını azaltıyor. Kadavradan organ bağışının artmasını temenni ediyoruz” dedi.

Kısaoğlu, Akdeniz Üniversitesi’nin her türlü böbrek naklini gerçekleştirebildiğini, küçük çocuklara erişkin böbreği naklinde 10-12 kilo altının riskli olduğunu ancak 7-8 kiloya kadar canlı vericiden böbrek nakli yapabildiklerini ve başarı oranlarının yüksek olduğunu vurguladı.

Nakil bekleyen hastalar için hayati önem taşıyor

Son olarak Kısaoğlu, “Türkiye’de ve Avrupa’da kamu hastaneleri arasında birinci sıradayız. Beyin ölümü gerçekleşmiş yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızın organ bağışında bulunmasını bekleme listesindeki hastalar adına öneriyorum” dedi.

Kaynak: DHA