Sağlık

Kurban Bayramı sonrası şap alarmı: Uzmanlar uyardı!

Kurban Bayramı’nın ardından şap hastalığında artış yaşanması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelindeki tüm hayvan satış yerlerinin faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Bakanlık tarafından 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine gönderilen talimatla hayvan pazarları ikinci bir emre kadar kapalı kalacak.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, şap hastalığının yayılmasını önlemek için yetiştiricileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Köse, kontrolsüz hayvan hareketlerinin vakalardaki artışın en önemli nedeni olduğuna işaret ederek, “Hayvanların ağızlarında salya akıntısı, topallık ve dilde kabarıklık gibi belirtiler görülürse derhal veteriner hekimlere başvurulmalıdır” dedi.

“Şap ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor”

Şap hastalığının viral bir enfeksiyon olduğunu hatırlatan Köse, “Bu hastalığın 7 farklı serotipi ve alt serotipleri bulunuyor. Serotipler arasında bağışıklık geçişi yok. Özellikle genç buzağılar için ölümcül olabiliyor, yetişkin hayvanlarda ise ağır verim kaybına yol açıyor” diye konuştu.

Adana’da ilkbahar döneminde büyükbaş hayvanların yüzde 97’sinin aşılandığını belirten Köse, hastalığın özellikle çift tırnaklı hayvanlarda yaygın olduğunu vurguladı. Koyun ve keçilerde de görülebilen şap, rüzgar, hayvan gübresi ve ekipmanlar yoluyla kolayca taşınabiliyor.

Karantina bölgeleri oluşturuldu

Adana’nın Feke ve Karaisalı ilçelerine bağlı bazı köylerde hastalık vakaları görülürken, bu bölgelerde 10 kilometrelik karantina alanları ilan edildi. Hastalığın kontrol altına alınması için karantina, hayvan hareketlerinin durdurulması ve dezenfeksiyon çalışmalarının büyük önem taşıdığı belirtildi. Köse, “Şap virüsü samanlıkta bile beş ay aktif kalabiliyor. Bu yüzden yetkililerin önerilerine eksiksiz uyulması şart” dedi.

Hastalıkta erken teşhis hayati

Köse, yetiştiricilerin veteriner hekimlerle sürekli iletişim halinde olmasının önemine dikkat çekerek, “Hastalık şüphesi durumunda yetkililere derhal ihbarda bulunulmalı. Odak tespit edildikten sonra hasta olmayan hayvanlar ayrılır, bölgede dezenfeksiyon yapılır ve karantina kurallarına uyulur. Kesin tanı ise laboratuvar testleriyle konur” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle birlikte, bölgedeki odakların söndürülmesi ve yayılımın önlenmesi hedefleniyor. Uzmanlar, kontrolsüz hayvan hareketlerinden kaçınılması çağrısını yineliyor.