11 Temmuz 1995’te Bosna-Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa kentinde yaşanan soykırımda hayatını kaybeden 8 bin 372 Boşnak erkek ve çocuk, katliamın 30. yılında Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Aliya İzzetbegoviç Parkı’nda düzenlenen program, Türkiye ve Bosna Hersek şehitleri için saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.
Törende söz alan konuşmacıların ortak mesajı “Soykırımı unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız” oldu. Fotoğraf Sanatçısı Tarik Samarah’ın Srebrenitsa konulu fotoğraflarından oluşan belgesel gösterimi katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Keçiören Belediyesi ile Bosna-Hersek Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim tilaveti okunurken, “Hayal Meyal” müzik grubu Boşnakça “Sto Te Nema?” (Neden Yoksun?) ağıtını ve Selanik türküsünü seslendirdi. Grup üyeleri eserleri Srebrenitsa ve Gazze’de yakınlarını kaybeden annelere ithaf ettiklerini ifade etti.
Çok sayıda büyükelçi katıldı
Törene Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Atila Zorlu, Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Mirsada Colakovic, Güney Afrika, Avusturya, Kuzey Makedonya, Tayland, Sudan, İran, Hırvatistan, Vatikan, Slovenya, Yemen, Hollanda ve Kosova büyükelçileri ile çok sayıda diplomat, siyasi parti ve dernek temsilcisi ile vatandaş katıldı.
“Topluluklarımız ve ortak tarihimiz arasında köprü kurmalıyız”
Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Mirsada Colakovic konuşmasında, 30 yıl önce yalnızca Boşnak ve Müslüman oldukları için katledilen 8 bin 372 kişinin sistematik bir soykırımın kurbanı olduğunu belirterek, “1995’te Bosna-Hersek’te olanlara nasıl sessiz kalındıysa bugün 2025’te Gazze’de olanlara da aynı şekilde sessiz kalınıyor” dedi. Colakovic, “Srebrenitsa anneleri gibi biz de halklarımız, topluluklarımız ve ortak tarihimiz arasında köprüler kurmalıyız” ifadelerini kullandı.
“Soykırım sadece infaz edenlerin değil, göz yumanların da sorumluluğundadır”
Bosna-Hersek üzerine akademik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic ise soykırımların karanlık bir dünyanın göstergesi olduğunu vurgulayarak, “Bu yaşananların yalnızca uygulayanların değil, emri verenlerin ve göz yuman tüm yapıların sorumluluğunda olduğu unutulmamalıdır” dedi.
“Sadece bir soykırım değil, insanlığın suskunlukla ortak olduğu utanç vesikası”
Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Atila Zorlu da yaptığı konuşmada, “Srebrenitsa’da yaşananlar sadece bir soykırım değil, insanlığın suskunlukla ortak olduğu bir utanç vesikasıdır. Biz her ırktan, her milletten soykırım mağdurlarıyla bir vücut gibi hareket ediyoruz. Gazze ve Ukrayna’daki acıları da aynı yürekle hissediyoruz” dedi. Zorlu, konuşmasını Aliya İzzetbegoviç’in sözleriyle tamamladı: “Unutulan her soykırım mutlaka tekrarlanır.”
Tören anıta çelenk sunumuyla sona erdi
Anma programı, park içinde bulunan anıta çelenk ve karanfil bırakılması ve ardından yapılan toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Etkinlikler kapsamında, 11 Temmuz Cuma günü saat 20.00’de Keçiören Kalaba Meydanı’nda “Nereye Gidiyorsun Aida?” adlı filmin gösterimi yapılacak.