Ankara Hakimevi'nde düzenlenen törenle imzalanan “Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik İş Birliği Protokolü”, ceza infaz kurumlarında kalan bireylerin topluma daha sağlam bir şekilde kazandırılmasını hedefliyor.
Mesleki destek ve bire bir danışmanlık
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, protokol kapsamında hükümlülerin tahliyelerine bir ay kala İŞKUR iş ve meslek danışmanlarıyla bire bir görüşme imkanına kavuşacağını açıkladı. Ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde verilecek danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, iş arama becerileri ve mülakat hazırlıkları üzerine seminerler de düzenlenecek.
Bakan Tunç, “Bu hizmetler bireylerin özgüvenini yeniden inşa edecek, onları meslek dünyasıyla buluşturarak yeniden suça sürüklenme riskini azaltacak” dedi. Ayrıca, girişimcilik arzusu taşıyan eski hükümlülere hibe destekleri konusunda rehberlik sağlanacak ve girişimcilik seminerleri düzenlenecek.
İşyurtları üretim merkezi gibi çalışıyor
Türkiye genelinde 372 işyurdu müdürlüğü ve 1700 atölye ile hükümlülere üretim imkanı sunuluyor. 60 bin hükümlünün aktif olarak çalıştığı bu yapılar, mobilyadan tekstile, gıdadan inşaata kadar 200’den fazla iş kolunu kapsıyor. Tunç, açık cezaevlerindeki hükümlülerin 18 kamu kurumu ile yapılan protokoller sayesinde kamu hizmetlerinde de görev aldığını belirtti.
Cezaevlerinde eğitim-öğretim faaliyetlerine de geniş yer verildiğini aktaran Tunç, 75 bini aşkın hükümlü ve tutuklunun eğitim gördüğünü, 2024'te 3.575 kişinin, 2025’in ilk çeyreğinde ise 823 kişinin okuma yazma öğrendiğini söyledi. Ayrıca bugüne kadar 113 tutuklu ve hükümlü hafızlık eğitimini tamamladı.
Eski hükümlülere 435 bin TL’ye kadar hibe desteği
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise konuşmasında İŞKUR aracılığıyla dezavantajlı gruplara sunulan hizmetleri anlattı. Bakan Işıkhan, cezaevleri ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde danışmanlık noktalarının kurulacağını ve hükümlülere işe yerleştirme süreçlerinde rehberlik yapılacağını söyledi.
Eski hükümlülere yönelik kendi işini kurma projelerine verilen hibe desteğinin 435 bin TL’ye çıkarıldığını belirten Işıkhan, 2014 yılından bu yana 2.969 eski hükümlüye toplamda 168 milyon TL hibe desteği sağlandığını ifade etti.