Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır’ı kapsayan bölgede, bozayıdan vaşağa, geyiğe kadar pek çok yabani hayvana yuva olan ormanlar, yaz aylarının kavurucu sıcaklıklarına karşı tam teyakkuzda. Ekipler yüksek noktalarda dürbünle çevreyi gözetlerken, arazi taramalarında yangına sebebiyet verebilecek her türlü atığı topluyor.
Erzurum Orman Bölge Müdürü Serkan Karakurt, bölge genelinde 19 arazöz, 56 ilk müdahale aracı, 5 grader, 7 ekskavatör, 1 dozer ve 1 trailer ile “ateş savaşçıları”nın her an hazır beklediğini vurguladı. Karakurt, “Bizim en büyük gücümüz insan kaynağımız. Yangın riski olan günlerde meteorolojik verileri anlık takip ederek, ekiplerimizi kritik bölgelere yönlendiriyoruz. En küçük bir duman görülür görülmez müdahalemizi yapıyoruz,” dedi.
Bölge 5. derece yangın hassasiyetinde olsa da, yangına karşı birinci derecede duyarlılık gerektirdiğine işaret eden Karakurt, yangına müdahale sürelerini 11 dakikaya kadar düşürdüklerini söyledi. Bu hızlı refleks sayesinde 2025 yılı haziran sonu itibarıyla bölgede sadece üç yangın çıktığını ve toplamda yalnızca 800 metrekarelik alanın zarar gördüğünü aktardı.
“Sadece yasak yetmez, eğitimle destekliyoruz''
Öte yandan, vatandaşların bilinçlendirilmesi de ormanları korumada önemli bir yer tutuyor. Karakurt, yıl başından bu yana köylerden okullara kadar binlerce kişiye yangın eğitimi verildiğini belirtti. 1 Temmuz - 31 Ekim tarihleri arasında ise Kars özelinde ormanlara giriş-çıkışların Valilik emriyle yasaklandığını ifade eden Karakurt, “Sadece yasak yetmez, eğitimle destekliyoruz. Çünkü ormanlarımız geçmişten gelen bir emanet. Bu emaneti koruyarak, geliştirerek gelecek kuşaklara teslim etmek hepimizin görevi,” diye konuştu.
Yetkililer, vatandaşlara en ufak bir duman ya da ateş gördüklerinde hiç vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramaları çağrısında bulunuyor.