“Aldatıcı, göz boyayıcı politikalar değil; kalıcı refah sağlayacak, sağlıklı ve gerçekçi çözümlerle ilerliyoruz” diyen Yılmaz, öncelikli hedeflerinin enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve ekonomide dengeli büyümeyi sağlamak olduğunu vurguladı.
Dört temel hedefli program: enflasyon, büyüme, refah ve istikrar
Orta Vadeli Program’ın eylül ayında güncelleneceğini açıklayan Yılmaz, ekonomide dört temel hedef belirlediklerini ifade etti. Bunlardan ilkinin enflasyonla mücadele olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Enflasyonu düşürmek özel sektör için öngörülebilir bir ortamın da ön koşuludur” dedi. Dengeli büyüme vurgusu yapan Yılmaz, tüketim odaklı değil, üretim, ihracat ve yatırımla desteklenen bir büyüme modelini benimsediklerini söyledi.
Üçüncü hedefin kalıcı sosyal refah üretmek olduğunu belirten Yılmaz, “Sahte başarı görüntüleriyle toplumu oyalamaya değil, toplumun gerçek ihtiyaçlarına karşılık veren yapısal politikalarla ilerliyoruz” dedi. Dördüncü hedefin ise makroekonomik istikrarı korumak ve güçlendirmek olduğunu belirtti.
"Deprem bölgesi, dünyanın en büyük şantiyesi"
Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan yeniden inşa sürecine de değinerek, “Şu anda dünyanın en büyük şantiyesi bizim deprem bölgemiz” dedi. 100 milyar doları aşan yatırımların yıl sonuna kadar hayata geçeceğini ifade eden Yılmaz, 450 bin hak sahibinin evlerine kavuşacağını duyurdu. Ayrıca organize sanayi bölgeleri, altyapı projeleri, hastaneler ve okullar gibi kritik alanlarda yatırımların hızla sürdüğünü kaydetti.
İhracatta rekor, cari açıkta gerileme
Türkiye ekonomisinin küresel belirsizliklere rağmen güçlü bir performans sergilediğini belirten Yılmaz, 2023 sonunda 1 trilyon 320 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşıldığını ve kişi başına düşen gelirde OECD ortalamasına yaklaşılmaya devam edildiğini söyledi. “İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoruna ulaştık. 265 milyar doları aştık. Turizm gelirleri 61 milyar doları geçerek Türkiye’yi dünyanın dördüncü büyük destinasyonu yaptı” dedi.
Cari açıkta da ciddi bir düşüş yaşandığını kaydeden Yılmaz, “2023’te 60 milyar dolara yaklaşan açık, yıl sonunda 10 milyar dolara geriledi. Bu sene beklentimizden daha iyi bir tabloyla karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.
Hisarcıklıoğlu’ndan uyarı: Çin rekabetine dikkat
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise küresel ticarette yaşanan dönüşüme dikkat çekti. ABD’nin Çin’e yönelik gümrük tarifelerini artırmasının Çin mallarının diğer pazarlara yöneleceği anlamına geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Yakın gelecekte Çin ile iç ve dış pazarlarda daha zorlu bir rekabet yaşayacağız. İhracatçılarımızı bu sürece hazırlamalı, proaktif destekler geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.