ilk 6 ayında 308 ihbarı değerlendirerek hem çevreye hem de hayvanlara karşı işlenen suçlara müdahale etti. Trafik kazasında yaralanan hayvana yardım edilmemesi durumunda sürücülere 10 bin 385 TL ceza kesildiği uyarısı yapıldı.

57’nci Alay 1’inci Tabur Komutanı Zeki Bey'den Atatürk'e kurşun hediyesi
57’nci Alay 1’inci Tabur Komutanı Zeki Bey'den Atatürk'e kurşun hediyesi
İçeriği Görüntüle

İlk müdahale ücretsiz, yardım etmeyene ceza var

Antalya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği bünyesindeki HAYDİ ekipleri, hayvana çarpan sürücülerin en yakın özel veteriner kliniğine yönelmesi gerektiğini hatırlattı.

HAYDİ polisi Mustafa Sapmaz, yanlış bilgi nedeniyle birçok sürücünün olay yerinden kaçtığını belirterek şunları söyledi:

“Trafik kazasında yaralanan bir hayvan, vatandaşlar tarafından en yakın özel veteriner kliniğine götürüldüğünde ilk müdahale ücretsiz yapılıyor. Ancak birçok kişi ücret ödeyeceğini zannederek olay yerini terk ediyor. Bu durumda, hayvana çarpıp kaçtığını tespit edilen vatandaşa 10 bin 385 TL idari para cezası uygulanıyor.”

Günde ortalama 10 ihbar geliyor

Günlük ortalama 8 ila 12 ihbar aldıklarını belirten Sapmaz, özellikle yaz aylarında sayının arttığını söyledi. İhbarların asılsız olması durumunda cezai işlem uygulanmadığını da ekleyen Sapmaz, vatandaşları sorumlu davranmaya davet etti.

Gönüllülük esasıyla çalışan özel eğitimli ekip

HAYDİ polisi Onur Avcı, birimde görev alan personelin hayvan sevgisiyle sahada olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Hayvan psikolojisini anlayan, iletişim kurabilen, ilk yardım bilgisi olan polisler görev alıyor. Personelimiz, yaklaşık 15 günlük özel eğitim aldıktan sonra sahaya çıkıyor.”

Yeşil alanlarda da aktifler

Ekipler, yaz aylarında artan orman yangını riskine karşı sorumluluk sahalarındaki yeşil alanlarda da devriye görevi yapıyor. Sapmaz, orman yangınlarına karşı duyarlılığın artırılması için vatandaş iş birliğinin önemine değindi:

“Kırsal bölgelerde yangın riski yüksek. Biz de ekip olarak kontrol yapıyor, şüpheli durumları ilgili kurumlara bildiriyoruz. Dikkatle birçok felaketin önüne geçiyoruz.”

Hayvanlara kötü muameleye müdahale ediliyor

HAYDİ ekipleri, Türk Ceza Kanunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında hem adli hem de idari işlem yapıyor.
Adli işlemler arasında sahipli hayvana zarar verme, hayvanları zehirleme, pornografik amaçla kullanma, dövüştürme yer alırken;
idari işlemler arasında kötü muamele, yasaklı ırkların dolaştırılması, kazada yaralı hayvana yardım etmeden kaçmak gibi eylemler bulunuyor.

308 ihbara işlem yapıldı, 1 milyon TL’yi aşkın ceza kesildi

2025’in ilk yarısında 167 ihbar HAYDİ mobil uygulaması, 104 ihbar 112 Acil, 22 CİMER, 7 telefon, 3 şahsen ve 5 e-posta yoluyla iletildi. Tüm ihbarlara işlem yapılırken, HAYDİ timleri kurulduğundan bu yana Antalya’da toplam 5 bin 648 ihbarı değerlendirdi ve 1 milyon 159 bin 565 TL idari yaptırım uyguladı.

HAYDİ uygulamasıyla şikâyetler cepte

Vatandaşlar, HAYDİ mobil uygulaması ile hayvanlara veya çevreye yönelik ihlalleri kolayca ihbar edebiliyor. İhbarlara fotoğraf ve video da eklenebiliyor. Ekipler, ihbarları hızla değerlendirerek adli veya idari süreçleri başlatıyor.

Kaynak: DHA