Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM) tarafından Antalya'da 2012 yılında başlatılan yerli karanfil ıslah çalışmaları başarıya ulaştı. Kesme çiçek üretimi ve ihracatı yapan iki firma ile ortak yürütülen proje kapsamında geliştirilen 5 yerli karanfil çeşidinin yüzde 85’i yurt dışına ihraç ediliyor.

Türkiye’de yıllarca anaç ve fideleri İsrail, Hollanda, İtalya ve İspanya’dan ithal edilen karanfile yönelik ilk yerli ıslah projesi, BATEM Ziraat Mühendisi Ayşe Kaya'nın liderliğinde yürütüldü. Türkiye’nin ilk yerli karanfil çeşidine 'Likya Kaya' adı verilirken, diğer dört çeşit de tescillenerek üretime alındı. Kaya, çeşitlerin Turkish Flower Group ve diğer firmalar aracılığıyla ihracata yönlendirildiğini aktardı.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yerli üretimin önemine dikkat çekerek, son 3 yılda 4 milyondan fazla yerli karanfil üretildiğini ve bunların büyük kısmının ihraç edildiğini belirtti. Çandır ayrıca bu çalışmaların Türkiye’ye telif bedeli ödenmeden yüksek katma değer sağlayacağını vurguladı. Antalya’da 10 bin dekar alanda yapılan süs bitkisi üretiminin merkezinde karanfil yer alırken, sprey karanfil üretiminde Türkiye dünya çapında söz sahibi konumda bulunuyor.

TÜİK verilerine göre mart ayında ciro ve ticaret hacminde dikkat çeken artış
TÜİK verilerine göre mart ayında ciro ve ticaret hacminde dikkat çeken artış
İçeriği Görüntüle

Öte yandan BATEM, kesme çiçek dışında peyzaj amaçlı kullanılmak üzere saksılı karanfil türleri de geliştirdi. Aura ve Nezahat isimli iki yeni tür, 2024 Aralık ayında tescillenerek üreticilere sunulmaya hazır hale geldi. Ayşe Kaya, bu çeşitlerin balkonlardan parklara kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirtti.

Kaynak: DHA