Vatikan’da dün gerçekleşen Konklav’da seçilen ABD’li Kardinal Robert Prevost, Papa 14. Leo ismini alarak Katolik Kilisesi’nin yeni lideri oldu. Sistine Şapeli’nden yükselen beyaz dumanın ardından Aziz Petrus Bazilikası'nın locasından dünyaya tanıtılan Papa 14. Leo, ilk konuşmasında barış ve silahsızlanma mesajı verdi. Uzman yorumlarına göre, merhum Papa Franciscus’un çizgisine yakın bir anlayışı sürdüreceği sinyallerini verdi.
Papa 14. Leo’nun geçmişte sık sık sosyal adalet, yoksulların korunması ve çevre bilinci konularında yaptığı açıklamalar, yeni döneminde de bu temaların öne çıkacağını gösteriyor. Ancak geçmişi sadece bu yönleriyle değil, bazı tartışmalı iddialarla da gündeme geliyor.
Peru’daki görev süresi ve istismar iddiaları
Papa olmadan önce Peru’da Chiclayo Piskoposu olarak görev yapan Prevost hakkında, görevi süresince cinsel istismar vakalarına yönelik yaklaşımı nedeniyle eleştiriler yöneltiliyor. Rahipler Tarafından İstismara Uğrayanlar Ağı (SNAP) adlı kuruluşun aktardığına göre, üç kadın Prevost'un piskopos olmadan önce istismara uğradıklarını, ancak iddialarının dikkate alınmadığını ve ilgili rahiplere ayin izni verildiğini öne sürdü.
ABD merkezli “Bishop Accountability” adlı STK’nın yöneticilerinden Anne Barrett Doyle da, Prevost’un mağdurların ifadelerini görmezden geldiğini ve isimleri kamuoyuyla paylaşma konusunda isteksiz olduğunu belirtti. New York Times gazetesi ise Prevost’un bir soruşturma başlattığını, ancak bunun Vatikan tarafından kapatıldığını yazdı. Vatikan ise bu iddiaları yalanladı.
Çevre ve göçmen duyarlılığı
Papa 14. Leo, çevre krizine karşı Vatikan’ın aktif rol üstlenmesi gerektiğini savunuyor. Doğanın “zorbalıkla” değil, karşılıklı sorumluluk duygusuyla korunması gerektiğini vurgulayan yeni Papa, güneş enerjisi ve elektrikli araçlara geçiş gibi somut önerilerde bulundu. Ayrıca, yoksullara ve göçmenlere yönelik yardım politikalarında selefi Papa Franciscus’un izinden gideceği belirtiliyor.
Çok dilli ve kültürler arası bir geçmiş
İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve Portekizce konuşabilen; Latince ve Almanca okuyabilen Papa 14. Leo’nun tenise olan ilgisi de dikkat çekiyor. İtalyan ve Fransız kökenli bir aileden gelen Prevost, 20 yılını Peru’da geçirmiş olması sebebiyle “en az Amerikalı Amerikalı kardinal” olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda, Harvard Üniversitesi’nden mezun olan Prevost’un eski ABD Başkanı Barack Obama ile aynı okuldan mezun olması da medya tarafından öne çıkarıldı.
“Leo” isminin sembolik anlamı
Yeni Papa, “14. Leo” ismini seçerek, 19. yüzyılın sonlarında görev yapan ve Katolik sosyal doktrinini şekillendiren Papa 13. Leo’ya atıfta bulundu. Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, bu tercihin, yapay zekâ çağında insan onuruna vurgu yapan sembolik bir anlam taşıdığını ifade etti.