2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar'ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Karara göre, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine birinci öğretim ile açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı tutarları ile ikinci ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları belirlendi.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde birinci öğretim ve açık öğretimde eğitim alan veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerden, program sürelerini aşmayanlar için katkı payı alınmayacak. Bu tutarlar devlet tarafından karşılanacak ve yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.
Şehit yakınları ve gazilere muafiyet
Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları, maluller ile şeref aylığı alanların eş ve çocuklarından, yaş ve program süresi sınırı olmaksızın katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak. Belge ibrazı sonradan yapılırsa ücretler iade edilecek.
Engellilere katkı payı muafiyeti ve ücret indirimi
Engelli öğrencilerden birinci öğretim ve açık öğretim programlarında katkı payı alınmayacak. Engellilik oranı kadar öğrenim ücreti indirimi uygulanacak. Belge ibrazı sonradan yapılırsa, ödenmiş tutarlar iade edilecek.
Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapan öğrenciler için katkı paylarının devlet tarafından karşılanacağı süreler, önceki programdaki kayıt tarihine göre hesaplanacak.
Öğrenim ücretlerinin kullanımı
İkinci öğretimde alınan ücretlerin yüzde 10’u, öğrencilerin sosyal ihtiyaçları için kullanılacak. Kalan kısmı ise üniversite bütçesine aktarılacak. Yabancı dille eğitim veren programlarda ücret ve katkı payı 1,5 katı olacak.
Öğrenci sayısı 10’un altında kalan ikinci öğretim programları, birinci öğretime aktarılabilecek ve bu öğrenciler birinci öğretim katkı payı esaslarına tabi olacak.
Lisansüstü ve Gazze’de ikamet eden öğrenciler
Lisansüstü öğrenciler, lisans öğrencileriyle aynı haklardan yararlanacak. Uzaktan öğretim kapsamındaki lisansüstü öğrencilerden tezsiz yüksek lisans ücreti alınacak.
2025-2026 yılında da Gazze’de ikamet eden ve devlet üniversitelerinde örgün öğretim gören Filistinli öğrencilerin öğrenim ücretleri devlet tarafından karşılanacak.
Karar, 30 Haziran 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak.