Gençlerin iş dünyasına entegrasyonunu desteklemek amacıyla Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda yürütülen Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı stajyer havuzu, kamu kurumları ve özel sektör işverenlerinin erişimine açıldı.

5 bini aşkın kamu kurumu ve 2 binin üzerinde özel sektör kuruluşu, programa başvuran adayların yetkinlik profillerini inceleyerek uygun gördükleri öğrencilere staj teklifi gönderebilecek. Adayların kimlik ve iletişim bilgileri gizli tutulurken; akademik/mesleki, sanatsal/sosyal ve sportif alanlardaki yeterliliklerine dayalı puanlamalar üzerinden değerlendirme yapılacak.

OECD tarafından örnek gösterilen program

Ulusal Staj Programı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından, üye ülkelere her yıl örnek uygulama olarak sunuluyor. 2020-2024 yılları arasında 800 binden fazla öğrenciye staj imkânı sağlayan program, bu yıl da 400 bine yakın başvuru ile rekor kırdı.

Program; yükseköğretim gençliğinin staj ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, mesleki gelişim, iş gölgeleme ve kariyer farkındalığı oluşturma amacıyla da önemli bir rol üstleniyor.

Merkez Bankası’ndan döviz politikasında yeni yön!
Merkez Bankası’ndan döviz politikasında yeni yön!
İçeriği Görüntüle

33 ülkeden başvuru

Program yalnızca Türkiye'deki üniversite öğrencilerine değil, yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşları ve mavi kart sahibi öğrencilere de açık. Bu yıl, aralarında Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda ve Rusya’nın da bulunduğu 33 ülkeden, 451 farklı üniversitede öğrenim gören öğrenciler staj imkanlarından faydalanmak üzere başvurdu.

Toplamda 205 üniversitenin 608 bölümünden gelen başvurular, mühendislikten sosyal bilimlere kadar geniş bir yelpazeye yayıldı. Bu da staj kavramının yalnızca teknik alanlara özgü olmadığını ve disiplinler arası yaygınlaştığını gösteriyor.

Staj süreci dijital ortamdan yürütülecek

Öğrenciler, staj tekliflerini Kariyer Kapısı Platformu üzerinden takip edebilecek. Sürece ilişkin tüm gelişmeler ise Ulusal Staj Programı'nın resmi sosyal medya hesapları (@ulusalstajprg) aracılığıyla duyurulacak.

Stajyer havuzu 2025 sonuna kadar erişime açık

İşverenler, ihtiyaç duydukları yetkinliklere sahip öğrencilere 2025 yılı sonuna kadar teklif gönderebilecek. Program, üniversite-sanayi iş birliğini teşvik ederken, gençlerin erken kariyer adımlarını profesyonel destekle atmalarına olanak tanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi