Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Ankara Kahramankazan’daki tesislerde basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda şirketin 10 yıllık yol haritasını ve mevcut projelerini anlattı.

Demiroğlu, “2034 yılına kadar yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ, 350’den fazla GÖKBEY, ATAK ve ATAK-2 helikopteri ve 600’e yakın ANKA-3, ANKA-1, AKSUNGUR tipi insansız hava aracı üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca 20 civarında uydu projemiz var. Bugüne kadar yaptıklarımızın çok ötesinde bir seri üretime hazırlanıyoruz” dedi.

Şirketin 2024 cirosunun 3 milyar dolara yaklaştığını, 2025 hedefinin 4,3 milyar dolar olduğunu belirten Demiroğlu, 2034’e kadar ise 12 milyar dolarlık bir ciroya ulaşmayı amaçladıklarını aktardı.

NATO Kapısı ve Uluslararası İlgi

Demiroğlu, HÜRJET için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 16 uçak siparişi aldıklarını, ayrıca İspanya ile yürütülen iş birliği kapsamında bu sayının 100’ü aşan bir anlaşmaya dönüşmesini hedeflediklerini söyledi. “İspanya’nın bize NATO kapısını açmasını ümit ediyoruz. NATO’nun eğitim uçağı olması için çalışıyoruz” diyen Demiroğlu, HÜRJET teslimatlarının Türk Hava Kuvvetleri’ne 2027, İspanya’ya ise 2028’de yapılmasının planlandığını açıkladı.

Milli muharip uçak KAAN projesinde iki prototipin üretimi sürüyor. İkinci ve üçüncü prototiplerin 2025 sonu ve 2026 başında uçması bekleniyor. Demiroğlu, “2028 sonu, 2029 başında KAAN’ı bloklar halinde Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim etmeyi planlıyoruz” dedi.

ANKA-3 İHA için seri üretim safhasına 2026’da geçilmesi planlanıyor. İlk teslimatların 2027 başında yapılması hedefleniyor. Öte yandan, AKSUNGUR İHA’nın yerli PD170 dizel motoruyla 40 bin fite çıkarak önemli bir başarıya imza attığı açıklandı.

Demiroğlu, TUSAŞ’ın yalnızca üretim değil, aynı zamanda servis, lojistik ve yedek parça hizmetlerinde de büyümeyi hedeflediğini belirterek, “Belki 5 yıl sonra en büyük ciroyu bu alandan yapacağız” diye konuştu.

TUSAŞ’ın ABD, Almanya, Fransa, İspanya, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Malezya ve Endonezya gibi birçok ülkede ofisi bulunduğunu aktaran Demiroğlu, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli savunma sanayi vizyonu doğrultusunda 125 millileştirme faaliyeti tamamlandı, 330’u aşkın proje ise sürüyor. Bu sayede yılda 1 milyar dolar ülkemizde kalacak” dedi.

Bakan Işıkhan: Önceliğimiz işin değil, işçinin geleceği
Bakan Işıkhan: Önceliğimiz işin değil, işçinin geleceği
İçeriği Görüntüle

TUSAŞ, şu anda 16 bine yakın kişiyi istihdam ederken, son 10 yılda 10 bin kişilik büyüme kaydetti. Demiroğlu, şirketin hem Türkiye’nin milli projelerine hem de dünya pazarına yönelik çalışmalarına aralıksız devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi