İletişim Başkanlığı, yangınlarla mücadelede kapasitenin son 20 yılda önemli ölçüde güçlendirildiğini ve riskli bölgelerde ekip ve ekipman takviyelerinin kesintisiz devam ettiğini duyurdu.
Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmede, yangınlarla mücadele sürecinin Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) koordinasyonunda titizlikle yürütüldüğü vurgulandı.
Havadan müdahale kapasitesi 6 katına çıktı
Açıklamada, Türkiye’nin hava filosunun yangınlara müdahale kapasitesinin 2002 yılında 73 ton iken, bugün 27 uçak ve 105 helikopterle 438 tona yükseltildiği belirtildi. Yapay zeka destekli sistemler sayesinde yangın tespit süresinin de 2 dakikaya kadar indiği ifade edildi.
İHA sayısında Avrupa birincisi
Yangın gözetiminde insansız hava araçlarının (İHA) etkin rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin bu alanda Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada olduğu kaydedildi. Şu an 14 İHA aktif şekilde orman yangınlarının gözetiminde kullanılıyor.
“Orman kahramanları” sahada
Kara unsurlarına ilişkin de dikkat çeken veriler paylaşıldı. Yangınlara müdahalede 8 bin 500 yeni personelin yanı sıra toplam 25 bin “orman kahramanı” ve 131 bin gönüllünün aktif görev yaptığı belirtildi.
Ayrıca 2002’de 637 olan arazöz ve su ikmal aracı sayısı, 2025 itibarıyla 1.786’ya ulaştı. 831 iş makinesi, 2 bin 742 ilk müdahale aracı ve yangın söndürme havuzları ile göletlerinin sayısının da 23 yılda 4 bin 796’ya çıktığı ifade edildi.
“Saha anlık izleniyor, tüm koordinasyon tek elde”
Açıklamada, “Yangınlarla mücadelede saha süreci anlık olarak izlenmekte, tüm koordinasyon Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından titizlikle yürütülmektedir” denilerek, vatandaşların da duyarlı olmaya davet edildi.