Türkiye

Türkiye turizmi yapay zeka ile yeniden tanımlanacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizmi yapay zeka ile yeniden şekillendirerek ziyaretçi deneyimini maksimum seviyeye çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Gelişen 8 Ülke Teşkilatı'nın 4. Turizm Bakanları Toplantısı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin turizmdeki vizyonunu ve hedeflerini paylaştı. Ersoy, toplantıdaki konuşmasında, Türkiye olarak turizmi yapay zeka ve dijital teknolojilerle yeniden tanımlamayı ve ziyaretçi deneyimini zirveye taşımayı amaçladıklarını ifade etti.

Toplantının açılışında Mısır Turizm ve Kültürel Miras Bakanı Sherif Fathi, Antalya'nın 2025 yılı Turizm Şehri olarak seçilmesinden dolayı Bakan Ersoy'u kutladı. Ersoy, aynı zamanda Türkiye'nin son yıllarda turizmde elde ettiği başarılar ve gelecekteki hedefleri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye, dünyanın ilk 10 turizm destinasyonu arasında

Ersoy, Türkiye’nin 1980’lerden bu yana turizmde önemli bir ilerleme kaydettiğini ve son 10 yılda daha da büyük adımlar attığını belirtti. Türkiye’nin, dünya genelinde ilk 10 turizm destinasyonu arasında yer aldığını vurgulayan Bakan Ersoy, "2024 yılında turizm gelirlerimiz yüzde 8 artarak 61 milyar dolara, ziyaretçi sayımız ise yüzde 9 artışla 62 milyona ulaşmıştır" dedi.

Turizmde dijital dönüşüm

Bakan Ersoy, Türkiye'nin turizmde dijital dönüşümü hızlandırma kararlılığını vurgulayarak, yapay zekanın sektördeki önemine dikkat çekti. "Yapay zeka, turizmde bir devrimdir. Bu dönüşümde öncü bir rol üstlenmeye kararlıyız," diyen Ersoy, Türkiye'nin yapay zeka temelli rehberlik sistemlerini müze ve kültürel alanlarda kullanarak ziyaretçilere daha interaktif ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunmayı amaçladığını belirtti.

Ayrıca, Türkiye'nin 2053 turizm vizyonunu "yeşil altyapı ve sürdürülebilirlik odaklı" olarak tanımlayan Ersoy, bu vizyon kapsamında yapay zeka ve dijital teknolojilerin en üst düzeyde kullanılacağını ve bu adımların Türkiye'yi dünya çapında turizm gelirlerinde ilk üç ülke arasına taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Pandemi döneminde Türkiye'nin geliştirdiği ve dünyaya örnek olan "Güvenli Turizm Programı"na da değinen Ersoy, bu programın 2022'de Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile iş birliği içinde "Sürdürülebilir Turizm Programı"na dönüştüğünü hatırlattı. Bakan, program kapsamında Türkiye’deki tüm konaklama tesislerinin 2030 yılına kadar sertifikalandırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Alternatif turizm ürünleri ve yeni pazarlar

Türkiye'nin turizmini çeşitlendirmeyi ve yılın 12 ayına yaymayı hedefleyen Ersoy, alternatif turizm ürünlerinin tanıtımını artıracaklarını ifade etti. "Amerika ve Uzak Doğu gibi uzak pazarlara, özellikle üst gelir grubuna yönelik tanıtımlar yapacağız," diyen Ersoy, turizm sertifikasyon programları sayesinde ziyaretçi başına elde edilen gelirin artırılacağını belirtti.

Ersoy, turizmin yalnızca bir eğlence faaliyeti olmadığını, aynı zamanda kültür, diplomasi, inovasyon ve ticaretin birleşimi olduğunu vurgulayarak, "Turizm, yerel kalkınmayı teşvik eder, KOBİ’leri destekler ve toplumları birbirine bağlar. Bu ekosistemin gelişmesi için teknolojiyle güçlü bir entegrasyon gerekiyor," şeklinde konuştu.