Şahin, ev sahibi gibi davranan dolandırıcıların, internette buldukları konut görsellerini kullanarak sosyal medyada ilan yayınladıklarını, sonra da "yoğun talep" bahanesiyle evi göstermeden kapora talep ettiklerini söyledi.
"Sosyal medyada konut pazarlığına girmeyin"
Tüketicilerin, evi görmeden ve doğrulama yapmadan kesinlikle uzaktan ödeme yapmaması gerektiğini belirten Şahin, “Sosyal medya üzerinden ev kiralama ya da satın alma işlemlerinde kesinlikle kapora vermeyin. Bu tür ilanlar büyük ölçüde dolandırıcılık amacı taşıyor ve muhatap bulmak çoğu zaman imkânsız oluyor” dedi.
"Belge yoksa büyük ihtimalle dolandırıcıdır"
Konut işlemlerinin yalnızca Ticaret Bakanlığı’ndan Yetki Belgesi almış kişiler aracılığıyla yapılabileceğini vurgulayan Şahin, “Artık gayrimenkul satış ve kiralamalarında yetki tamamen Ticaret Bakanlığı’na geçti. Sadece sertifikalı kişiler bu işlemleri yasal şekilde yapabilir. Elinde belgesi olmayan biriyle işlem yapıyorsanız risk altındasınız” diye konuştu.
Şahin ayrıca, vatandaşların Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemi üzerinden emlakçının belgeli olup olmadığını kontrol edebileceğini hatırlattı.
"Yetki belgesini mutlaka isteyin"
Şahin, dolandırıcılığın önüne geçmek için vatandaşların ev gösteren kişilere yetkili olup olmadığını açıkça sorması gerektiğini söyledi. “Bize kapıyı açan kişiye kim olduğunu, yetki belgesi olup olmadığını rahatlıkla soralım. 'İşletmeniz nerede, kartınızı görebilir miyim?' gibi sorular hakkımız. Elinde belgesi olan kişi zaten bunu seve seve gösterecektir. Kaçamak cevaplar verenlerden uzak duralım” dedi.
Kapora tuzağına düşmemek için 3 altın kural
- Evi görmeden ödeme yapmayın.
- Sadece Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi olan kişilerle işlem yapın.
- Yetki belgesini mutlaka görün, TTBS sisteminden sorgulama yapın.