Sivas’ın Ulaş ilçesinde göçmen kuşların konaklama noktalarından biri olan Ulaş Gölü, bu ay başında yeniden kuraklık alarmı vermeye başladı. Göldeki su seviyesi hızla düşerken, yanındaki sulak alan ise tamamen kurudu.
Ulaş ilçe merkezinde bulunan ve 2016 yılında ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ ilan edilen Ulaş Gölü; nesli tükenme tehlikesi altındaki elmabaş patka ördeği başta olmak üzere sakarmeke, yeşilbaş ördek, angut, uzunbacak, flamingo gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıl kuraklık sinyalleri veren göl, bahardaki yoğun yağışlarla normale dönmüştü. Bu yıl da bahar aylarında doluluk oranı artan göl, bölge halkını sevindirmişti. Göçmen kuşların da üreme alanı olan çevredeki sulak alanlar suyla dolarken, Mayıs ayında flamingolar başta olmak üzere birçok kuş türü bölgeye geldi.
Kuraklık erken başladı
Kar yağışı ve bahar yağmurlarıyla geçici olarak toparlanan göl, sıcak havaların etkisiyle yeniden çekilmeye başladı. İlçe merkezine yakın kıyı kesiminden su yaklaşık 100 metre geriledi, zeminde ise derin çatlaklar oluştu. Gölün hemen yanındaki sulak alan da tamamen kurudu. Bu bölgede beyaz bir tortu oluşurken, flamingoların da alanı terk ettiği gözlendi. Yaz aylarının başında yaşanan bu ani su kaybı, bölgede yeniden kuraklık tehlikesini gündeme taşıdı.
40 gün arayla havadan çekilen görüntüler göldeki değişimi ortaya koyarken, göl çevresinde bataklığı andıran alanlar nedeniyle sinek popülasyonunda da artış yaşandı. Bu durum, gölü ziyarete gelen kişi sayısında azalmaya yol açtı.
Uzmanlar, göldeki su seviyesinin düşmesinde yağışların azalması, kaynak sularındaki azalma ve tarımsal sulama faaliyetlerinin etkili olduğunu değerlendiriyor.