Rusya’nın bu adımı, bölgedeki dengeleri ve uluslararası diplomatik süreci etkileyecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Taliban, 2021 yılında ABD’nin çekilmesinin ardından Afganistan’da yeniden yönetimi ele geçirmiş ancak bugüne kadar hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmamıştı.

İran hava sahasının bir bölümü kapatıldı: Çatışmanın bilançosu ağırlaşıyor
İran hava sahasının bir bölümü kapatıldı: Çatışmanın bilançosu ağırlaşıyor
İçeriği Görüntüle

Terör listesinden çıkarma hazırlığı tamamlandı

Taliban, 2003 yılından bu yana Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla ülkede yasaklı terör örgütleri listesinde yer alıyordu. Ancak geçtiğimiz haftalarda Kremlin’den dikkat çekici sinyaller gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, 27 Mayıs’ta Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın Taliban’ı yasaklı örgütler listesinden çıkarma önerisini Kremlin’e sunduğunu duyurmuştu.

Bu gelişme, Afganistan’daki geçici Taliban yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Taliban’ın Afganistan’daki “gerçek iktidar” olduğunu vurgulamış, Başkan Putin ise Taliban’la ilişkilerde gerçekçi olunması gerektiğine dikkat çekmişti.

Moskova’dan yeni bir bölgesel strateji

Rus yetkililer, Taliban yönetimini tanıma kararının, Afganistan’da istikrarlı bir yapı oluşmasına katkı sağlayacağını savunuyor. Uzmanlar ise Rusya’nın bu adımla Orta Asya’da artan Batı nüfuzuna karşı yeni bir denge kurmak istediğine dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi