Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırlarında yer alan Parion Antik Kenti'nde su altı çalışmaları heyecan verici sonuçlar vermeye devam ediyor. 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip olan antik liman kentinde bu yıl yürütülen kazılarda, ilk kez Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda seramik ve tersane kalıntısına rastlandı.

Samandağ'da Moğollar rüzgarı esti!
Samandağ'da Moğollar rüzgarı esti!
İçeriği Görüntüle

Kazı Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, bu yıl çalışmaları 18’i yabancı akademisyenlerden oluşan 36 kişilik bir ekiple sürdürdüklerini belirterek, “20 yıldır Parion’da kazı yapıyoruz ama ilk kez Osmanlı Dönemi’ne ait bu denli yoğun bir buluntuya rastladık” dedi.

Osmanlı’nın gizli limanı: Kemer İskelesi

Su altında ele geçen seramiklerin, Osmanlı döneminde Parion’un liman bölgesi olarak bilinen Kemer İskelesi'nin stratejik önemini ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Keleş, “Literatür taramalarımızda bu iskelenin 1574’ten 19. yüzyıla kadar Osmanlı donanmasının kereste ihtiyacını karşıladığı, hatta bazen İstanbul’un odun ihtiyacına yönelik sevkiyatın da buradan yapıldığı bilgilerine ulaştık” ifadelerini kullandı.

‘Tersane Burnu’ tesadüf değil

Güney limandaki Bodrum Burnu'nun yerel halk arasında ‘Tersane Burnu’ olarak anılmasının da artık bir tesadüf olmadığının anlaşıldığını söyleyen Keleş, “Seramik buluntular, Osmanlı dönemine ait tersane yapılarına ve muhtemel batıklara işaret ediyor. Su altındaki çalışmalar, sadece antik dönemi değil Osmanlı denizcilik tarihini de aydınlatacak potansiyele sahip” dedi.

Su altı araştırma enstitüsü gündeme gelebilir

Bölgedeki verilerin ileride daha detaylı batık çalışmalarını gündeme getirebileceğine dikkat çeken Keleş, “Eğer veriler derinleşirse, belki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde bir su altı araştırma enstitüsü bile kurulabilir. Bu bölgenin denizcilik geleneği Antik Çağ’dan bugüne kadar uzanıyor. Günümüzde bile İÇDAŞ tersanesi bölgenin denizcilik mirasını sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

Kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Çanakkale Valiliği, Biga Kaymakamlığı, Biga Belediyesi ve İÇDAŞ A.Ş.’nin desteğiyle sürdürülüyor. Araştırmaların, Osmanlı'nın Karadeniz ve Ege'ye açılan deniz yollarındaki stratejik liman ağının anlaşılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Kaynak: DHA