OYAK, Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin İSKEN Sugözü Enerji Santrali’ndeki yüzde 51 hissesini satın almak için anlaşmaya vardığını duyurdu. Satın alma süreci tamamlandığında, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını karşılayan ve yılda yaklaşık 9 milyar kWh üretim yapan tesisin tamamı OYAK bünyesine geçmiş olacak.
Yapılan açıklamada, enerji sektörünün jeopolitik gelişmeler ışığında stratejik önem kazandığına dikkat çekilerek, uzun vadeli sürdürülebilir değer üretme vizyonu doğrultusunda hareket edildiği belirtildi. Enerji güvenliğinin artık sadece bir enerji politikası değil, aynı zamanda bir milli güvenlik meselesi olarak değerlendirildiği vurgulandı.
İSKEN’in yüzde 100 OYAK iştiraki haline gelmesinin, operasyonel verimliliği artıracağı, karar alma süreçlerini hızlandıracağı ve uzun vadeli planlamaları kolaylaştıracağı kaydedildi. Satın almanın geri dönüş süresi ise 6,5 yıl olarak hesaplandı. Bu sürenin, enerji sektöründeki büyük ölçekli yatırımlar için oldukça kısa olduğu ifade edildi.
Yenilenebilir enerji dönüşümünde hedef 2028
OYAK’ın açıklamasında ayrıca yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlara da değinildi. 14 ilde 25 farklı bölgede toplam 2.200 MWp kurulu güce ulaşacak güneş enerjisi projelerinin 2028 yılı sonuna kadar tam kapasiteyle üretime geçmesi hedefleniyor. Bu projelerle birlikte yıllık yaklaşık 3,5 milyon MWh elektrik üretimi öngörülüyor. Yatırımların, hem OYAK şirketlerinin kendi enerji ihtiyacını karşılaması hem de enerji maliyetlerini optimize etmesi amaçlanıyor.
“Tek elden yönetim avantajı sağlandı”
OYAK Enerji Sektörü Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yılmaz, İSKEN’deki ortaklık yapısının tek elde toplanmasıyla birlikte önemli bir yönetim avantajı elde edildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Kesintisiz ve istikrarlı üretim kapasitesi sayesinde İSKEN, Türkiye’nin elektrik arzında baz yükün karşılanmasına katkı sağlayan temel santrallerden biri. OYAK olarak, bölgesi için de büyük bir güç olan İSKEN’deki ortaklık yapısını tek elde toplayarak operasyonel verimliliğimizi, karar alma esnekliğimizi ve uzun vadeli planlama kabiliyetimizi artırdık.”
Enerji dönüşümüne katkı
1360 MW kurulu güce sahip İSKEN Sugözü Enerji Santrali, Çukurova bölgesinde sanayi ve istihdam açısından da önemli katkılar sunuyor. Enerji dönüşüm süreci kapsamında birden fazla kaynakla üretim sağlayacak projeler de hayata geçiriliyor.
Bu doğrultuda, 21,12 MWp kurulu güce sahip yardımcı kaynak güneş enerji santrali SUGES işletmeye alındı. SUGES’in kapasitesinin 57 MWp’ye çıkarılması için gerekli ön izinlerin alındığı, proje geliştirme sürecinin sürdüğü bildirildi.
Açıklamada, çevresel sürdürülebilirlik ve iklim pozitif büyüme hedefi doğrultusunda çalışmaların kararlılıkla devam edeceği ifade edildi.