Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı bir açıklama yaparak, 22 Mayıs 2015'te hizmete açılan Ordu-Giresun Havalimanı’nın, Karadeniz'in zorlu coğrafi koşullarına karşı geliştirilen örnek bir mühendislik başarısı olduğunu ifade etti. Uraloğlu, “Ordu-Giresun Havalimanı yalnızca bir ulaşım noktası değil, aynı zamanda bölgenin ekonomik, turistik ve sosyal kalkınmasına katkı sunan önemli bir cazibe merkezidir” dedi.
Yolcu sayısında yüzde 329 artış
Açıldığı günden bu yana 8,8 milyon yolcuya hizmet veren havalimanının, Karadeniz’in iki önemli ili Ordu ve Giresun’u hava yolu ile buluşturduğunu belirten Uraloğlu, “2015 yılında 223 bin olan yolcu sayısı, 2024 itibarıyla yaklaşık 1 milyona ulaşarak yüzde 329 oranında artış gösterdi. Bu sayede turizm ve ticaret potansiyeli de önemli ölçüde yükseldi” diye konuştu.
Tamamı deniz dolgusuna inşa edildi
Tüm tesisleri deniz dolgusu üzerine kurulan havalimanının teknik detaylarını da paylaşan Bakan Uraloğlu, “7 bin 435 metre uzunluğunda mendirek, 9 bin 170 metrelik çevre yolu ve toplamda 2,3 milyon metrekarelik dolgu alanıyla bu projeyi hayata geçirdik. 3 bin metrelik pist, teknik bloklar, hava trafik kontrol kulesi ve yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli terminal binası ile bölgeye çağdaş bir ulaşım altyapısı kazandırdık” ifadelerini kullandı.
Çevreci ve erişilebilir vizyon
Uraloğlu, havalimanının çevreci vizyon doğrultusunda geliştirilmeye devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:
“Ordu-Giresun Havalimanı, Karbonsuz Havalimanı Projesi kapsamındadır. Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin yürüttüğü Karbon Akreditasyonu Programı’nda Seviye 2 sertifikasına sahiptir. Aynı zamanda erişilebilirlik belgesine sahip olmasıyla, her vatandaşımız için ulaşılabilir bir tesis konumundadır.”