1971 yılında milli park ilan edilen Munzur Vadisi, sahip olduğu zengin akarsu kaynakları, yalnızca bu bölgeye özgü bitkiler ve nadir yaban hayvanları ile Türkiye’nin doğa mirasları arasında öne çıkıyor. Meşe, ceviz, kavak, çınar, asma gibi bitki türlerinin yanı sıra vaşak, yaban keçisi, ayı, su samuru ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi türler burada yaşamını sürdürüyor.
Munzur'da doğa ile kültür iç içe
Ovacık ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki gözelerden doğan Munzur Çayı, ilkbaharda coşarak vadinin güzelliğine güzellik katıyor. Ziyaretçiler doğa yürüyüşleri yaparken, yüksek dağlarda ve yamaçlarda dolaşan yaban keçilerini görme şansı buluyor. Munzur’un kenarında serinleyen ziyaretçiler, bölgenin huzur veren atmosferinden etkileniyor.
"Bitki sayısı Avrupa ülkelerini geride bırakıyor"
Munzur Vadisi’nde yapılan envanter çalışmalarında 2 bin 250’den fazla bitki türü saptandı. Bu bitkilerin yaklaşık yüzde 20’si endemik, yani sadece Munzur Havzası’nda yaşıyor. Tunceli Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Barış Yıldırım, vadinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Munzur havzası, Avrupa’da birçok ülkenin sahip olduğundan daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahip. Sadece burada yaşayan bitki ve hayvan türleri mevcut. UNESCO’nun 10 kriterinden biri bile yeterliyken, Munzur en az 6 tanesini fazlasıyla karşılıyor. Bu nedenle listeye alınması artık bir zorunluluk. Aynı zamanda kutsal kabul edilen Munzur Nehri, sadece doğasıyla değil, kültürel anlamda da önemli bir değer taşıyor.”
“Dünyanın ilgisini hak ediyor”
BERN Sözleşmesi kapsamında korunan yaban keçisi, su samuru, vaşak, ur kekliği ve kaya kartalı gibi hayvanlara da ev sahipliği yapan vadide, sadece Munzur'a özgü alabalık türü de bulunuyor. 2023 yılında Munzur Nehri'nin tabanı, doğal sit alanı ilan edildi.
Barış Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Munzur, yalnızca doğasıyla değil, insanlık tarihi ve kültürüyle de bir miras. UNESCO listesi, bu değeri hem koruyacak hem de dünyaya tanıtacak. Türkiye’deki 49 milli park arasında ekolojik açıdan en zengin parkların başında geliyor.”
Fotoğraf cenneti Munzur'da bahar güzelliği
Havadan görüntülenen vadide yeşilin tonları doğaseverleri büyülüyor. İlkbahar aylarında Türkiye’nin dört bir yanından gelen turistler, Munzur’un eşsiz atmosferinde doğa yürüyüşleri yapıyor, vadinin yaban hayatını gözlemliyor.