Haziranda gıda fiyatları aylık bazda sınırlı da olsa geriledi. İşlenmemiş gıda tarafında sebze, yumurta ve beyaz et fiyatlarındaki düşüş dikkat çekerken, taze meyve-sebze fiyatlarındaki düşüş mevsim normallerinin altında kalarak toplam gerilemeyi sınırlı tuttu. İşlenmiş gıda grubunda ise ekmek ve tahıl kalemleri fiyat artışıyla öne çıktı.
Temel mallarda dayanıklı tüketim ürünleri kaleminde ise beyaz eşya fiyatlarındaki yüzde 3’lük artış göze çarptı. Otomobil ve mobilya fiyatları ise daha yatay seyretti.
Enerji fiyatları jeopolitik gelişmelerin gölgesinde
Enerji grubunda son dönemdeki jeopolitik gelişmeler akaryakıt ve şebeke suyu tarifelerine de yansıdı. Akaryakıt fiyatları yüzde 4,13 artarken, şebeke suyunda ise yüzde 4,97’lik artış kaydedildi. Buna karşın elektrik fiyatları, son kaynak tedarik tarifesi uygulamasıyla bir miktar geriledi. Enerji grubu yıllık enflasyonu böylece yüzde 45,40’a yükseldi.
Hizmet enflasyonunda ulaştırma ve kira öne çıktı
Haziran ayında hizmet fiyatlarındaki aylık artış yüzde 2,73 ile önceki aya kıyasla yükseldi. Bu dönemde özellikle şehirler arası yolcu taşımacılığında Kurban Bayramı ve akaryakıt fiyatlarındaki artış etkili oldu. Kira alt grubunda ise kontrat yenilemelerin mevsimsel etkisiyle aylık enflasyon yüzde 3,97’ye yükselirken, grup yıllık enflasyonu yüzde 82,97 olarak kaydedildi.
Öte yandan lokanta-otel fiyatlarındaki artış eğilimi de sürdü. Eğitim hizmetleri ise özel okul ücretlerindeki gelişmeler nedeniyle aylık bazda hızlandı.
Üretici enflasyonu yükselişte: Enerji öne çıkıyor
Üretici fiyatlarına bakıldığında haziran ayında aylık yüzde 2,46’lık artış kaydedildi. Böylece yıllık üretici enflasyonu yüzde 24,45’e çıktı. Özellikle enerji grubunda fiyat artışı yüzde 8,42 ile diğer kalemlerin önünde yer aldı. Elektrik, gaz ve su alt grupları fiyat artışıyla öne çıktı.
Merkez Bankası: Ana eğilimde belirgin değişim yok
TCMB, ana eğilim göstergelerinin gerek aylık gerekse üç aylık ortalamalar bazında mayıs ayına kıyasla belirgin bir değişiklik göstermediğini vurguladı. Mevsimsellikten arındırılmış veriler de aylık artışların istikrarlı seyrettiğini ortaya koydu.
Enflasyon seyrinde karma tablo
Haziran raporu, enflasyonun alt kalemlerinde birbirinden farklı eğilimlerin sürdüğüne işaret etti. Gıda ve hizmet gruplarındaki yıllık gerileme, enerji ve bazı temel mallardaki artışlarla dengelenirken, Merkez Bankası yetkilileri özellikle üretici enflasyonundaki gelişmelerin yakından izleneceğinin altını çiziyor.