Mars’ın yüzeyine dair yeni bulgular, gezegenin geçmişte çok daha farklı bir iklime sahip olduğunu gözler önüne serdi. İngiltere’deki Open University’den doktora öğrencisi Adam Losekoot liderliğindeki araştırma ekibi, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ve Mars Global Surveyor uydularından elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüleri inceledi. Çalışma kapsamında, Mars’ın güney yüksek arazilerinde yer alan Noachis Terra bölgesinde, 16 bin kilometreyi bulan antik nehir yataklarının izlerine rastlandı.
Bilim insanları, bu bölgede "fluvial sinuöz sırtlar" olarak adlandırılan, zamanla tortullaşarak sertleşen ve erozyonla yüzeye çıkan eski nehir yollarını haritalandırdı. Bu yapıların bazıları birkaç yüz metre genişliğe ve birkaç kilometre uzunluğa ulaşırken, bazıları 1,6 kilometreye kadar genişleyen büyük nehir sistemlerini temsil ediyor.
Kraterleri doldurup taşan nehirler
Görüntülerde dikkat çeken bir diğer detay ise bazı nehirlerin kraterleri dolduracak kadar büyük hacme sahip olması. Bu akarsuların, krater duvarlarını aştıktan sonra yollarına devam ettikleri görüldü. Bu bulgular, Mars’ın 3,7 milyar yıl önce bugün olduğundan çok daha yoğun bir atmosfere ve sıvı suya sahip olabileceğini düşündürüyor.
Mars’ın kaybolan su geçmişine ışık tutuyor
Araştırmalar, Mars’ın eski dönemlerde Dünya’ya daha çok benzeyen, suyun ve dolayısıyla yaşamın mümkün olabileceği bir gezegen olduğunu destekliyor. Ancak zamanla gezegenin manyetik alanını kaybetmesi, atmosferin incelmesine ve yüzeydeki suyun büyük kısmının uzaya kaçmasına neden oldu.
Yeni keşif, Mars’taki antik su sistemlerinin kapsamını daha net ortaya koyarken, gezegenin iklim evrimi ve olası geçmiş yaşam izleri hakkında önemli ipuçları sunuyor.