Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Manavgat Belediyesi ve bağlı kurumlarda görev yapan üst düzey yöneticiler, belediye çalışanları ile bazı iş insanlarının da aralarında bulunduğu toplam 34 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Dün gerçekleştirilen operasyonda, aralarında Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara’nın da olduğu 28 kişi gözaltına alındı. Firari 6 kişinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Soruşturma, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’ün, C.C. isimli bir kişiden baklava kutusu içerisinde 110 bin avro rüşvet alırken suçüstü yakalanmasıyla başladı. Operasyon kapsamında belediye binasında aramalar gerçekleştirildi. Gözaltına alınanlar arasında Başkan Yardımcıları Mehmet Engin Tüter, Sıla Ceyhan Berkaya, Gülsüm Özer ile Başkan Kara’nın yeğeni ve Özel Kalem Müdürü B.Ş., İmar ve Şehircilik Müdürü M.A., Yapı Kontrol Müdürü H.K., Başkan Danışmanı M.T. de bulunuyor. Belediye Başkanı Kara, Side’deki ek hizmet binasında gözaltına alındı. Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla gözaltılar
Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, belediyeye iş yeri açma, çalıştırma, inşaat ve iskan ruhsatı için başvuranların işlemleri kasten bekletilerek, rüşvet alınmadan işlem yapılmadığı belirtildi. Yaklaşık 800 milyon Türk Lirası’nın zimmete geçirildiği iddia edildi. Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’in makam odasında 110 bin avro rüşveti baklava kutusunda alırken suçüstü yakalanması soruşturmanın kilit noktası oldu.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan bazı ihbarların kapatılması için 1 milyon TL, başka bir CİMER ihbarında ise 50-60 milyon TL ceza yazılacağı belirtilerek 350 bin avro ve 1 milyon TL rüşvet alındığı ileri sürüldü. Otel sahibi Z.S.’ye otel ruhsatı işlemleri için belediyenin yerel bir televizyon kanalına olan 6 milyon 600 bin TL tutarındaki borcunun ödetildiği, bir alışveriş merkezine ise usulsüz ruhsat ve iskan verilmesi karşılığında 500 bin avro rüşvet alındığı kaydedildi.
Öte yandan, Belediye Başkanı Kara’nın Side Kemer Mahallesi’ndeki villasını 750 bin avro bedelle aldığı, bu bedelin otel yatırımcıları tarafından karşılandığı, Kumköy’deki villasının ise bedelsiz yıkılıp yenilendiği ve otel sahiplerinden bedel talep edildiği iddialar arasında yer aldı.
Suçlamalar ve adli süreç sürüyor
Soruşturma kapsamında, "rüşvet, irtikap, görevi kötüye kullanma, zimmet, ihaleye fesat karıştırma, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ve örgüte üye olmak" gibi suçlamalar yöneltildi.
Yetkililer, “Manavgat Belediyesi'nde kamu görevlerinin kötüye kullanıldığı ve belediye kaynaklarının şahsi menfaat için sistematik şekilde kullanıldığına dair somut deliller elde edildi. Suçüstü yakalamalar, müşteki ifadeleri, ses kayıtları, banka hareketleri ve sahte fatura örnekleri bu deliller arasında yer alıyor. Adli süreç devam etmekte olup, kamu zararının tespiti ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi amaçlanmaktadır” açıklamasında bulundu.