Macaristan’ın en eski kütüphanesinde, bugüne kadar benzeri görülmemiş bir böcek istilası yaşanıyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bin yıllık Pannonhalma Manastırı’nda bulunan ve ülkenin en eski öğrenim merkezlerinden biri olan tarihi kütüphane, 100 binden fazla kitabı tehdit eden bir ‘ekmek böceği’ salgınıyla mücadele ediyor.
"Böylesi görülmedi"
Restorasyon projesinin başındaki Zsofia Edit Hajdu, istilanın boyutuna dikkat çekerek, “Bu, kütüphanenin pek çok bölgesine yayılmış ileri düzey bir böcek istilası. Tüm koleksiyon enfekte sayılıyor ve hepsine aynı anda müdahale edilmesi gerekiyor. Daha önce böyle bir durumla hiç karşılaşmadım” sözleriyle tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne serdi.
Kültürel miras tehlikede
Kütüphane Direktörü Ilona Asvanyi ise, nadir ve tarihi değeri yüksek bazı eserlerin farklı bir bölümde korunduğunu ve bu nedenle istiladan etkilenmediğini belirtti. Ancak Asvanyi, koleksiyona gelebilecek bir zararın yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda kültürel, tarihi ve dini mirasa da ciddi bir darbe olacağına dikkat çekti.
Kitaplara oksijensiz karantina
Uzmanlar, istilayla mücadelede özel bir yöntem uyguluyor. Kitaplar, uzun plastik torbalar içine yerleştiriliyor ve oksijensiz bir ortamda, saf nitrojen gazı içinde altı hafta boyunca tutuluyor. Bu sürecin ardından böceklerin tamamen yok edilmesi planlanıyor. Her kitap tek tek kontrol edilerek vakumlanacak; zarar görenler ise restorasyona alınacak.