Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, havaların ısınmasıyla artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı uyardı. Nisan ayıyla birlikte Orta ve Doğu Anadolu illerinde kene ısırmalarına bağlı vakaların görülmeye başlandığını belirten Çetin, “Mayıs ayından itibaren kene popülasyonunun artmasıyla vaka sayılarında da artış bekliyoruz. Vatandaşlarımız açık alanlarda dikkatli olmalı; pantolon paçalarını çorap içine sokmak ve açık renk giymek önemli tedbirler” dedi.
Orta Doğu, Afrika ve Balkanlar’da da kene kaynaklı vakalarda artış yaşandığını belirten Çetin, göçmen kuşların keneleri farklı bölgelere taşıdığını vurguladı.
Aşı ve ilaç çalışmaları umut veriyor
KKKA’ya karşı klasik yöntemlerle geliştirilen aşıların yetersiz kaldığını söyleyen Çetin, “Şu anda mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnsan üzerindeki değerlendirmeler olumlu çıkarsa, önümüzdeki yıllarda bu hastalık için de aşı uygulaması başlayabilir” diye konuştu. Ayrıca KKKA’ya özel antiviral ilaç geliştirme çalışmalarının da Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde yürütüldüğünü ve Türkiye’den öğretim üyelerinin de bu çalışmalarda yer aldığını ekledi.