Adana’da mayıs sonunda başlayan karpuz hasadı devam ederken, ürün fazlalığı nedeniyle fiyatlarda ciddi bir düşüş yaşanıyor. Türkiye’nin yıllık karpuz ihtiyacının dörtte birini karşılayan kentte, tarlada 13 liraya kadar çıkan karpuz fiyatı 5 liraya kadar geriledi. Bu durum, üreticileri zor durumda bıraktı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, mevcut fiyatların çiftçiye zarar ettirdiğini söyledi. Tayakısı, “Üretici 5 TL’ye satış yaptığında maliyetini bile çıkaramıyor. Hasadı geciktirip fiyatların yükselmesini beklemek isteyen üreticiler, karpuzları güneşten korumak için ikinci bir işçilik yapmak zorunda kalıyor. Ancak hava sıcaklıkları bu önlemleri yetersiz kılıyor, karpuzlar tarlada yanıyor” dedi.

Beklenenden düşük fiyat: Zirai don etkisi ve sınırlı ihracat

Sezon başında yaşanan zirai don nedeniyle bazı alanlara yeniden ekim yapıldığını belirten Tayakısı, “Vatandaşlar don nedeniyle fiyatların yüksek olacağını düşünüyordu ancak yeniden ekimlerle arz arttı. İhracatın da sınırlı kalması nedeniyle karpuzlar yurt içinde kaldı ve fiyatlar düşmeye devam etti” diye konuştu.

"Fiyatların yükselmesini bekliyoruz"

Tayakısı, şu anda piyasada bulunan karpuzların örtü altı üretim olduğunu, açık alanlarda yapılan ekimlerin hasadının ise temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşeceğini belirterek, “O dönemde üretimde geçici bir boşluk oluşursa fiyatlar tekrar 10 lira seviyelerine çıkabilir. Bu, üretici açısından telafi şansı olacaktır” dedi.

Sakarya'da karpuzları yere atanlara işlem başlatıldı
Sakarya'da karpuzları yere atanlara işlem başlatıldı
İçeriği Görüntüle

Soğuk karpuz çağrısı: Gazlı içecek yerine tercih edin

Tayakısı, vatandaşlara da çağrıda bulunarak, “Serinlemek için gazlı içecekler yerine sağlıklı olan soğuk karpuzu tercih edin. Tarlada 5 liraya satılan karpuzun pazarda 15-20 liraya ulaşması, ciddi bir sorun. Belediyelerin bu noktada denetimlerini sıklaştırmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA