Dev platform, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı yolundaki en stratejik projelerden biri olarak konumlanıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 298,5 metre uzunluğundaki Osman Gazi platformu, 56 metre genişliğe ve 29,5 metre derinliğe sahip. 140 kişilik personel kapasitesi bulunan dev yapının maksimum 10,5 milyon metreküp gaz işleme ve 10 milyon metreküp gaz transfer kapasitesi bulunuyor. Platformdan karaya uzanacak 161 kilometrelik ana iletim hattı aracılığıyla işlenen doğal gaz, ulusal şebekeye bağlanarak hanelere ulaştırılacak.

İstanbul Boğazı'ndan tarihi geçiş 29 Mayıs’ta

Yaklaşık 8 ay süren bakım ve yenileme sürecinin ardından Çanakkale’deki tersaneden çıkarılan Osman Gazi, 29 Mayıs’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e doğru yol alacak. İstanbul’un fethinin yıl dönümünde gerçekleştirilecek bu sembolik geçişe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da Dolmabahçe Sarayı’ndan eşlik edecek. Kıyı Emniyeti römorkörlerinin refakat edeceği geçişin yaklaşık 11 saat sürmesi, platformun ise 1 Haziran 2025’te Filyos Limanı’na ulaşması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a Bağımsızlık Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a Bağımsızlık Günü mesajı
İçeriği Görüntüle

Üretim 2 katına çıkacak, 8 milyon haneye doğalgaz sağlayacak

Hâlihazırda Karadeniz Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9,5 milyon metreküp gaz üretimi gerçekleştiren Türkiye, Osman Gazi’nin devreye girmesiyle bu rakamı 20 milyon metreküpe çıkaracak. Böylece, yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz kaynaklı üretimle karşılanması hedefleniyor.

Kaynak: DHA