Türkiye

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu’ndan 113 öneri

Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı taslak raporda, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele için mevzuattan medyaya, aileden iş yaşamına 113 ek tespit ve öneri yer aldı.

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı. Komisyon üyesi milletvekillerine sunulan raporda, yerinde incelemeler, uzman ve kurum temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda belirlenen 113 ek tespit ve öneri sıralandı.

Raporda, mevzuatın güçlendirilmesi, farkındalık artırma, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, politikalara kanıt temeli oluşturma, kurumlar arası koordinasyon, medya, kadının güçlenmesi, mağdurların desteklenmesi ve şiddet uygulayanların rehabilitasyonu gibi başlıklar altında kapsamlı öneriler yer aldı.

Çift terapisi ve Ruh Sağlığı Meslek Kanunu

Raporda, boşanma davalarında çiftlerin süreçleri daha sağlıklı yürütebilmesi için çift terapisi, aile veya boşanma danışmanlığına yönlendirme yapılmasına olanak tanıyacak düzenleme önerildi. Ayrıca, şiddet uygulayan veya şiddete maruz kalanlara ruh sağlığı hizmetlerinin profesyonel şekilde sunulabilmesi için Ruh Sağlığı Meslek Kanunu hazırlanmasının gerekliliği vurgulandı.

Kadına ve çocuğa yönelik her şiddet vakasının, süpervizör denetimindeki vaka yöneticileriyle “Süpervizyonlu Vaka Yönetimi Modeli” ile ele alınması önerildi. Ayrıca, şiddet riski taşıyan durumların yapay zeka ve büyük veri analitiği ile tespit edilmesine yönelik erken uyarı sistemleri geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, haber bültenlerinde şiddeti özendirici veya magazinleştirici detaylardan kaçınılması, dizilerde şiddet mağduru karakterlerin hangi mekanizmalara başvurabileceğinin gösterilmesi ve gündüz kuşağı programlarında çözüm odaklı içeriklere yer verilmesi istendi. Dijital içerik üreticilerine de “kadın dostu bir bakış açısı” kazandırılması gerektiği ifade edildi.

Kadınların iş gücüne katılımını artırmak için iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması, doğum ve süt izinlerinin yeterli ve teşvik edici düzeyde tutulması, babalara verilen doğum sonrası izinlerin artırılması ve esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi önerildi. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi tüm çalışanlar için ücretli izin sürelerinin uzatılması gerektiği belirtildi.

Komisyon Başkanı Hulki Cevizoğlu tarafından komisyon üyelerine gönderilen taslak rapor, ek görüş ve düzeltmelerin tamamlanmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na sunulacak.