Sivas’ta merkeze bağlı Yukarıyıldızlı köyü yakınlarında, 36 derecelik termal su ile ısıtılan ve en düşük enerji ile üretim yapılan cam serada domates hasadı başladı. Yaklaşık 41 bin metrekarelik alana kurulu olan ve kentin en büyük cam serası olma özelliği taşıyan tesis, yılın 10 ayı boyunca üretim yapabiliyor. Serada hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilen domateslerin tamamı, başta Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Tesiste çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 50 kişi istihdam ediliyor. Serada yapılan üretim, sürdürülebilir tarım ilkeleri ve çevreci yöntemler doğrultusunda yürütülüyor.
İyi tarım uygulamalarıyla örnek proje
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Bölümü Öğretim Görevlisi ve proje koordinatörü Volkan Yörük, cam seranın Hollanda tipi olduğunu belirterek, “Sivas’ta seracılığın mümkün olmadığı düşünülüyordu. Ancak 2020 yılında başlattığımız çalışmalarla bu 3’üncü seraya ulaştık. Şu anda Sivas genelinde toplamda 120 dönüm cam sera alanına sahibiz. Bu sera, 36 derece sıcaklıktaki jeotermal su sayesinde Türkiye’nin en düşük enerjiyle çalışan seralarından biri. Burada tamamen iyi tarım uygulamaları yapılıyor,” dedi.
‘Sıfır pestisit’ politikası ile Avrupa’ya ihracat
Volkan Yörük, serada biyolojik mücadele yöntemlerinin tercih edildiğini vurgulayarak, “Zararlı böcekleri faydalı böceklerle kontrol altında tutuyoruz. Bu nedenle kimyasal ilaç kullanımına hiç ihtiyaç duymuyoruz. Sloganımız ‘sıfır pestisit’. Bu sayede pestisit kalıntısı nedeniyle iade edilen ürünlerle burada karşılaşmıyoruz. Bu yıl 1600 ila 1800 ton arasında rekolte bekliyoruz ve tamamını Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi planlıyoruz,” diye konuştu.
Fidelerin 1 Ocak’ta dikildiğini belirten Yörük, kış aylarında başlayan üretime rağmen domateslerin gelişiminin oldukça iyi olduğunu ifade etti. Tesiste yaklaşık 10 ay boyunca kesintisiz ihracat yapılması hedefleniyor.