İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’nin birçok noktasında çıkan orman yangınları doğayı ağır şekilde etkiledi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de sadece son 1 ayda çıkan yangınlarda 26 bin 260 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı. Prof. Dr. Yaşar, bu miktarın İzmir için rekor düzeyde bir kayıp olduğuna dikkat çekti.

“Kuraklık ve rüzgarla çıra etkisi oluştu”

Kurak geçen ilkbahar ve yaz aylarının yangın riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, “Toprakta nem kalmadı. Yağış olmayınca toprak kurudu, rüzgarla birlikte çıra etkisi oluştu. Sıcak hava ve düşük nemle yangınlar kolaylıkla yayıldı. Türkiye genelinde yıllık ortalama 9 bin hektar orman yanarken, sadece İzmir bu yıl 26 bin hektarı aştı” dedi.

“Nüfus arttıkça ormanlara baskı da arttı”

Nüfus artışının orman üzerindeki baskıyı artırdığını belirten Prof. Dr. Yaşar, “1960’ta Türkiye nüfusu 27 milyondu, bugün 85 milyonu geçti. İzmir’in nüfusu da 1 milyondan 4,5 milyona çıktı. Artan nüfusla birlikte kıyılarda ve ormanlara yakın bölgelerde yapılaşma çoğaldı. 2B uygulamalarıyla bozuk orman arazileri imara açıldı. Ancak bu alanlarda yangına karşı önlem alınması kararı alınmasına rağmen kurallara uyulmuyor” diye konuştu.

“Ormana yıl boyu giriş yasaklanmalı”

Orman yangınlarının büyük kısmının insan kaynaklı olduğunu ifade eden Yaşar, ormanlara giriş yasağının sadece yaz aylarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini savundu. Yaşar, “Vatandaşın ormanda işi yok. Ormanlara yalnızca orman köylüsü ve yetkililer girmeli. Rusya gibi ülkelerde de bu sistem uygulanıyor. Ormanlar yaşamın temelidir. Kontrollü mesire alanları oluşturulmalı, vatandaş bu alanlara yönlendirilmelidir” dedi.

“Yangın sezonu henüz bitmedi”

Prof. Dr. Yaşar, yangın sezonunun hala sürdüğünü hatırlatarak şu uyarılarda bulundu:

Meteoroloji’den sıcak hava uyarısı: Salı gününe dikkat!
Meteoroloji’den sıcak hava uyarısı: Salı gününe dikkat!
İçeriği Görüntüle

“Geçen yıl İzmir genelinde yaklaşık 6-7 bin hektarlık kayıp yaşanmıştı. Bu yıl daha sezon bitmeden 26 bin hektar geçti. Aradaki fark ciddi. Yangınların yüzde 90’ı insan hatasından kaynaklanıyor. Kaynak yapılırken yangın tüpü bulundurmamak, fabrika atıklarını usulsüz yakmak gibi ihmaller büyük felaketlere neden oluyor.”

Prof. Dr. Yaşar, bilinçli davranış ve kurallara uymanın orman yangınlarını önlemede en etkili yöntem olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Haber Merkezi