Almanya’da şirket iflaslarında son 20 yılın en yüksek seviyesi görüldü. Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH) tarafından yayımlanan rapora göre, 2025’in ikinci çeyreğinde iflas eden şirket sayısı 4 bin 524’e ulaştı. Bu süreçte yaklaşık 45 bin kişinin istihdamı etkilendi.
Enstitünün haziran ayına ilişkin açıkladığı verilere göre, yalnızca bu ayda iflas eden şirket ve ortaklıkların sayısı 1420’ye yükseldi. Bu, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir artış anlamına geliyor. Ayrıca söz konusu sayı, Kovid-19 pandemisi öncesi yıllar olan 2016-2019 arasındaki haziran ayları ortalamasından yüzde 50 daha yüksek bir seviyeye işaret ediyor.
IWH, bu rakamların 2005’in üçüncü çeyreğinden bu yana kaydedilen en yüksek seviyeler olduğunu, hatta 2009’daki büyük küresel mali kriz sonrası dönemi bile geride bıraktığını bildirdi.
"Yıllarca düşük faizler iflasları önledi"
İflas Araştırmaları Bölüm Başkanı Steffen Müller, mevcut iflas artışının yalnızca ekonomik sıkıntılarla açıklanamayacağını vurguladı. Müller, "Uzun yıllar boyunca, aşırı düşük faiz oranları iflasları önledi. Pandemi dönemindeki hükümet destekleri ise zaten zayıf olan birçok şirketin ayakta kalmasına olanak sağladı" değerlendirmesini yaptı.
Faiz oranlarındaki yükselişin ve devlet desteklerinin sona ermesinin 2022 ortasından itibaren iflas artışına yol açtığını belirten Müller, bu gelişmenin sürdürülebilir şirketler için yeni bir alan açabileceğini ve piyasa açısından gerekli bir yapısal dönüşüm olduğunu ifade etti.
Büyüme baskı altında
Öte yandan Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 0,4 oranında büyüyerek beklentileri aşsa da, sürdürülebilir toparlanma konusunda ciddi endişeler söz konusu. ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği arasındaki gümrük vergisi gerilimi, ekonomik belirsizlikleri artırıyor.
Uzmanlar, özellikle Alman imalat sektörünün bu tür ticari baskılardan daha fazla etkilendiğine dikkat çekiyor. Almanya’nın 2024 yılında yüzde 0,2 oranında küçülmesinin ardından üst üste ikinci kez daralma yaşanmıştı. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar da bu süreci hızlandıran diğer etkenler arasında.
Alman hükümeti, Nisan ayında 2025 için daha önce yüzde 0,3 olarak duyurduğu büyüme tahminini, Trump'ın politikalarının yol açtığı küresel ticari belirsizlikler nedeniyle sıfıra çekmişti.