Bilim - Teknoloji

Gökyüzünde 8 bin yeni gizem çözüldü

NASA’nın yapay zeka destekli projesinde, dünya genelinden gönüllülerin desteğiyle 7 bin 936’sı yeni olmak üzere toplam 10 bin 1 “tutulmalı çift yıldız” sistemi tespit edildi.

NASA’nın ötegezegen araştırma uydusu projesinde, yapay zeka ve gönüllülerin ortak çalışmasıyla 7 bin 936’sı daha önce bilinmeyen toplam 10 bin 1 “tutulmalı çift yıldız” sistemi belirlendi. Washington Post’un haberine göre, yapay zeka algoritmaları ilk aşamada yaklaşık 1,2 milyon aday sistemi tespit etti. Daha sonra bu sayıyı 60 bin öncelikli hedefe düşüren sistem, verileri dünya genelinden gönüllü bilim insanlarının incelemesine sundu.

“Tutulmalı çift yıldız” sistemleri, iki yıldızın birbirlerinin etrafında dönerken zaman zaman birinin diğerinin önünden geçmesiyle yıldız parlaklığında gözle görülür düşüşler yaşanmasıyla tanımlanıyor. Bu geçici parlaklık azalması, gökbilimcilere yıldızların boyutları, kütleleri ve evrim süreçleri hakkında daha detaylı bilgi edinme imkânı sağlıyor.

Proje liderlerinden NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi ve SETI Enstitüsü’nden Veselin Kostov, yapay zekânın büyük verileri hızla tarayabildiğini ancak bazı karmaşık modelleri atlayabildiğini, bu nedenle insan gözünün sezgisine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Kostov, yeni keşfedilen bu yıldızların hem yıldız fiziği hem de potansiyel ötegezegenlerin araştırılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Proje halen devam ediyor ve internet bağlantısı olan herkes, projenin web sitesi üzerinden katılarak verilerin analizinde gönüllü olabiliyor.