Besteci Ahmed Adnan Saygun’un kültürler arasında köprü kuran eserlerinden biri olan Gilgameş Operası, tasavvufi öğelerle örülü anlatımı ve epik yapısıyla izleyicilere zamanlar ötesi bir deneyim sundu. Bilgisizlikten bilgiye geçişin simgesel anlatımı üzerine kurulu operada, ilahi aşk, özgürlük ve insan olma yolculuğu gibi temalar ön plana çıktı.

Saygun’un Doğu’nun ezgiselliği ile Batı’nın armonik yapısını ustaca harmanladığı eser, hem müzik hem sahneleme açısından çağdaş Türk operasının önemli yapıtları arasında yerini aldı.

Zengin kadro, güçlü sahneleme

Gilgameş Operası’nın sahne yönetmenliğini Caner Akın üstlenirken, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı yönetti. Eserdeki dekorlar Efter Tunç, kostümler Gizem Betil, ışık tasarımı Cem Yılmazer ve video tasarımı Aisha Hajiyeva imzası taşıdı. Koreografi Deniz Özaydın’a, koro yönetimi ise Volkan Akkoç’a aitti.

Casa Italia: Ankara’da İtalyan kültürünün kalbi burada atıyor
Casa Italia: Ankara’da İtalyan kültürünün kalbi burada atıyor
İçeriği Görüntüle

Sahnedeki dev kadroda ise Hüseyin Likos (Hikayeci), Alican Güçoğlu (Gilgameş), Yılmaz Berkay Günay (Enkidu), Aylin Ateş (Ninsun), Burak Bilgili (Şamaş), Şebnem Ağrıdağ Kışlalı (İştar), Gökhan Ürben (Anu), Asude Karayavuz (Antum), Melike Manav Yalçın (Humbaba), ve daha birçok sanatçı rol aldı.

İkinci temsili 20 Mayıs’ta

Festival kapsamında izleyicilerle ilk kez buluşan Gilgameş Operası, 20 Mayıs’ta yeniden sahnelenecek. Eserin ikinci temsili için sanatseverlerin yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

Kaynak: DHA